Marie Bednářová: My jsme město nezadlužili

Před pětadvaceti roky skončilo její čtyřleté období, kdy Kladno vedla jako první starostka v historii města. V současné době Marie Bednářová (76) sportuje a věnuje se vnoučatům. Také je součástí rodinného podnikání v rentiérství. 

Jak se máte?
Děkuji za otázku, jako důchodce, který se snaží, aby nepřibíral na váze (usmívá se). V Sokole Kročehlavy na osmičce cvičím, pak hraji s partou svých vrstevníků volejbal a věnuji se vnoučatům.

Vedle toho částečně pronajímáte nemovitosti v centru Kladna. Ty vaše téměř nikdy nezejí prázdnotou...
Také, jako jiným, se ani nám nedaří držet neustále pronajaté všechna prostory. Nyní v Siréně, odkud odešla například drogerie, máme pronajatou jen část prostor. V té veliké konkurenci supermarketů a Centralu je těžké udržet v centru města obchodníky. Ale to není krize současné doby, to postupně začalo tak pět let po revoluci s příchodem prvních supermarketů. A jejich rozmach v Kladně, jak jsem slyšela ani zdaleka neskončil. Mají vzniknout dva další Lidly, Kaufland, na Růžovém poli vyroste Globus... Kdo neobchoduje ve svém, podle mne tohle přečká jen velmi těžko. Z mého pohledu je v Kladně už přesupermarketováno. Ale Kladno není v Česku výjimkou. 

Před čtvrt stoletím jste skončila ve funkci starostky Kladna. Jak s odstupem času na tu dobu vzpomínáte?
Velice dobře. Na radnici jsme všichni spolupracovali. Nedělili jsme se na vedení a pracovníky, ale všichni jsme dělali pro společnou věc. Začali jsme s rekonstrukcí pěší zóny a s kompletní výměno sítí, pracovali jsme například na digitální mapě města a budovali jsme moderní čističku odpadních vod. Pyšná jsem na to, že jsme za mého čtyřletého období město nezadlužili. 

Kam se město od té doby dostalo?
Má daleko vyšší rozpočet, než jsme měli my. A mohlo by být uklizenější i udržovanější... 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí