Gymnázium vytváří plavcům velmi dobré podmínky

Petra Landová je jedním z trenérů, kteří se zítra při Dni otevřených dveří Sportovního gymnázia Kladno budou věnovat zájemcům o studium na této škole i jejich dospělému doprovodu. S trenérkou jsme si povídali o stavu plavání na gymnáziu a podmínkách přijetí nových uchazečů. 

Jak se na gymnáziu daří plavání?
(usmívá se) Momentálně dobře. Máme osm plavců, přičemž do prvního ročníku nyní nastoupili tři plavci. Studuje u nás také například chlapci z Kralup či ze Slovenska. Mým cílem je mít na gymnáziu ještě více plavců. 

Jaké jim vytváříte podmínky pro trénink při studiu?
Podle mého v porovnání s ostatními sportovními gymnázii v Česku velmi dobré. Vzdálenost mezi bazénem a školou je do deseti minut chůze. To je obrovská výhoda. Naši plavci mají možnost navštěvovat fyzioterapeuta, gymnázium nám zajišťuje potřebné sportovní pomůcky. Plavci mají i díky škole měsíčně dohromady sedmnáct hodin sportovní přípravy. Včetně soboty se do bazénu dostaneme pětkrát týdně ráno, dvakrát odpoledne. K tomu je zařazena dvakrát týdně kondiční příprava. 

Kdy budou talentové zkoušky pro zájemce o studium i plavání na sportovním gymnáziu?
Talentové zkoušky se uskuteční v lednu, ale přihlášky je možné podat do druhého prosince. Testy obsahují čtyři sta metrů kraul, dvě stě metrů polohového závodu a sto metrů, na kterých si uchazeči mohou vybrat disciplínu. Žáci dostanou podle výkonů body a další body se jim přičtou za umístění na mistrovství republiky. Testů se nemusí nutně zúčastnit jen závodní plavci, ale pro přijetí je podmínka, že se plavec stane členem kladenského klubu. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí