Za účasti hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO 2011), radní pro oblast sociálních věcí Anety Heřmanové (ČSSD) a starostů obce Žižice a města Slaný, se uskutečnilo slavnostní otevření domova seniorů v Žižicích. Otevřením domova v Žižicích dochází k rozšíření kapacity lůžek v rámci sociálních služeb příspěvkové organizace Středočeského kraje Domov Slaný, a to o 48 lůžek. Všechny náklady na nové zázemí seniorů uhradil Středočeský kraj.

Významnou úlohu ve zlepšení situace v oblasti sociálních služeb na Slánsku sehrál především Středočeský kraj, který rozhodnutím svých zastupitelů schválil a zafinancoval zakoupení nemovitosti v obci Žižice, která byla pro účely poskytování sociálních služeb určena. „Pro kraj byl nákup této nemovitosti a rozšíření počtu lůžek naprostou prioritou a rozhodně i významnou investicí. Vždyť celkové náklady se vyšplhaly na téměř 100 milionů korun,“ zdůraznila během slavnostního otevření nového domova hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Upřesnila, že nákup nemovitosti, do níž kraj vložil své peníze, stál 76 milionů korun, nezbytné stavební úpravy, lůžkový výtah, terasy, čištění a nátěr fasád si vyžádal 8,7 milionů korun, vybudování relaxační zahrady 4,8 milionu korun a vnitřní vybavení stálo 7,1 milionu korun. Zároveň byl pořízen mikrobus a dva osobní vozy v celkové hodnotě 1,4 milionu korun.
„Jsem velmi ráda, že se nám podařilo kapacitu Domova seniorů ve Slaném navýšit, rozšířit o nový druh služby a že můžeme seniorům zajistit potřebné a kvalitní služby. Zázemí domova tvoří 21 jedno až třílůžkových pokojů, všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení a jsou samozřejmě vybaveny polohovacími lůžky. 21. století vyžaduje i nové trendy, v domově a ve všech pokojích je přístupný internet. V tomto nastaveném trendu rozhodně chceme i nadále pokračovat,“ prohlásila radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová. 

První senioři se do nového domova nastěhují podle vyjádření ředitele domova Zdeňka Syblíka již v pátek 1. listopadu.

-red-