Ve finále celorepublikové soutěže Makro pětiboj reprezentovali Středočeský kraj pouze číšníci a kuchaři ze stochovské Střední školy řemesel a služeb. 

Kuchařský tým měl za úkol připravit třicet porcí menu z povinných surovin, kterými tradičně byly kuře, pstruh, brambory a cibule, doplněné o moučník, to celé s podzimní tématikou. Zároveň v soutěži jednotlivců předvedli soutěžící své dovednosti v krájení zeleniny, filetování pstruha a vykosťování kuřete. Číšnický tým připravil restauraci pro 30 osob k servisu soutěžních menu včetně vína a kávy espressa a servis menu pozvaným hostům. V soutěži jednotlivců v kategorii barista připravili číšníci kávu espresso, cappuccino a barman míchaný aperitivní nápoj v pěti porcích. 

Po skončení soutěží si Stochovští vybojovali tři bronzové medaile v týmech, všechny tři cenné kovy mezi barmany a bronz v konkurenci baristů.  

 

Pro zajímavost uvádíme sestavu jednotlivých menu:

Soutěžní menu č. 1

Aperitiv Autumn Sunset

Opékané kuřecí prso, kroketa z kuřecích stehen, květákovo-bramborové pyré, karamelizovaná cibule, brusinková omáčka

Sommelier Select Rulandské šedé, pozdní sběr

Tartaletka s dyňovým parfait, pařížskou šlehačkou, malinami, slaným karamelem a ostružinovým coulis

Káva espresso Rioba Gold

 

Soutěžní menu č. 2

Aperitiv Autumn Sunset

Filátko ze pstruha pečené na tymiánu, bramboto s dýní

Sommelier Select Ryzlink vlašský, pozdní sběr

Tartaletka s dyňovým parfait, pařížskou šlehačkou, malinami, slaným karamelem a ostružinovým coulis

Káva espresso Rioba Gold

 

-red-