Náměstí v Kladně zela prázdnotou, jinde se samet slavil

Oslavu výročí nabytí svobody některá města ve Středočeském kraji pojala velkoryse, jinde se do oslavy nehrnula. Jako kdyby se některých radnic boj za skutečnou demokracii v duchu hesla Pravda vítězí v současné době netýkal.

A kladenská radnice pod koalicí ODS, SPD, ANO a Kladeňáků nebyla včera výjimkou. Vedoucí oddělení kladenské kultury Filip Zoubek před letošním 17. listopadem sliboval více akcí než jen výstavu fotografií v rámci Noci divadel. Slibem nezarmoutil, ale z radnice více k 30. výročí sametové revoluce nevzešlo. Středočeský kraj alespoň nechal v týdnu zazpívat ve své kladenské knihovně Vladimíra Mertu...

Primátor se koncem minulého týdne na sociálních sítích k touze občanů Kladna slavit "samet" vyjádřil (citaci ponecháváme bez opravy, pozn. red.): "Přijít si před divadlo nebo kamkoliv jinam si zaspívat, říct něco lidem, nebo uctít nějakou událost je možné kdykoli a město, zaplaťbůh do toho nemá co mluvit." Poté na webových stránkách města kromě jiného dodal: "Snažíme se vtáhnout více občanů Kladna do veřejného dění."

V blízkém i vzdáleném okolí Kladna si města i obce dala s připomenutím významného výročí více záležet.

Ve Slaném se v neděli odpoledne uskutečnil pietní akt u desky obětem totality. Poté se v klášteře bosých karmelitánů rozezněly zvony. 

V Ryšíně na Rakovnicku v neděli zasadili památné stromy. 

Třicet let poté. Tak zní název připomínkové akce, kterou včera uspořádal Rakovník. Na Žižkově náměstí příchozí zapalovali svíčky, psali vzkazy pro demokracii a pili svařák. Křivoklátští v neděli při vzpomínkovém setkání občanů vysadili Strom svobody.

V Mělníku mohli zájemci v rámci "sametu" navštívit akce na zámku. V Příbrami včerejší happening zpestřily skupina Hudba Praha a show v podání Pyrottery. V Nymburce v neděli večer uspořádali shromáždění na Náměstí Přemyslovců. Beroun uctil 17. listopad pietní vzpomínkou na Husově náměstí. V Kolíně proběhly neděli hlavní oslavy se slavnostním shromážděním. V Mladé Boleslavi se zájemci mohli v rámci nedělního městského programu zúčastnit komentované prohlídky bývalé věznice. V Pardubicích se včera uskutečnila vzpomínková akce i setkání bývalého Občanského fóra. 

V Kladně zorganizoval pěknou pietní akci místní Sokol. Zpěvák Johny v kině Sokol včera prezentoval písně Karla Kryla. Absence akcí pod záštitou města či primátora Dana Jiránka nepotěšila ani kladenskou sociální síť. 

Padouch M.: To na Kladně nebyla jediná vzpomínka na 17. listopad? Hledal jsem všude na netu a bohužel jsem nic nenasel... Dost mě to zklamalo.

Markéta Z.: Koukám na ČT 24 a jsou tam reportáže z různých měst, jak dnes uctívají 17.listopad. Je i něco podobného u nás na Kladně? Ptala jsem se už ráno a taky nic, opravdu jen ten Sokol.

Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí