Nezapomeňte zabezpečit vodoměry před mrazem!

Po teplém podzimu přišlo do Česka prudké ochlazení, a to je ta pravá chvíle zajistit vodoměry proti mrazu. Vždyť více než čtyři tisíce korun musí uhradit zákazníci za jejich výměnu v důsledku poškození mrazem.

„Každoročně Středočeské vodárny apelují na svoje odběratele, aby zajistili svoje vodoměry před mrazem,“ řekl Bc. Pavel Pobříslo, provozní ředitel SVAS. „Že se naše upozornění vyplácí, ukazuje každoroční pokles poškozených vodoměrů. V období od listopadu 2018 do května 2019 se vyměnilo o polovinu méně poškozených vodoměrů než za stejné období 2017 až 2018,“ upřesnil Pavel Pobříslo.

Podcenění ochrany vodoměru a nízká teplota pod bodem mrazu může způsobit prasknutí ochranného skla vodoměru či úplné zamrznutí. Zákazníci si neuvědomují, že za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečným zabezpečením proti zamrznutí, plně odpovídají.

 

Vodárny doporučují:

Pokud chcete ochránit vodoměr a vnitřní rozvody v objektu, je nutné především zkontrolovat, zda je uzavřeno sklepní okno a pokusit se udržet ve sklepních prostorech stálou teplotu nad nulou. Odhalené trubky vnitřních rozvodů doporučujeme obalit dekou nebo izolačním materiálem (nedoporučujeme skelnou vatu). Tam, kde by mohlo dojít k provlhnutí izolačního materiálu, je vhodné použít nenasákavý materiál – např. Mirelon.

Nachází-li se vodoměr mimo objekt ve vodoměrné šachtě, je vhodné nad něj na víko šachty umístit polystyrenovou desku, izolační vatu nebo plastový pytel naplněný drceným polystyrenem. Zároveň upozorňujeme, že se v žádném případě nesmí používat materiály podléhající hnilobě.

Vhodné je rovněž provést tuto kontrolu u chat a chalup, kdy po prasknutí vodoměru může docházet k dlouhodobým únikům vody a vzniklá škoda je tak často mnohonásobkem částky za výměnu zamrzlého vodoměru.

V případě, že dojde k zamrznutí vodoměru, nedoporučuje se s ním manipulovat, rozehřívat či provádět pokusy s jeho zprovozněním. Nejrychlejším způsobem, jak zajistit dodávku vody do objektu, je zavolat na zákaznickou linku vodáren (840 121 121, 602 128 127 – 24 hod. denně) a domluvit se na termínu výměny vodoměru.

-svs-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí