Vzpomínky pamětníků z Kladenska ožijí díky reportážím žáků základních škol

Životní příběhy pamětníků z Kladenska se letos na podzim vypravili zdokumentovat žáci sedmých až devátých tříd ze základních škol v Kladně a okolí. Zpracují z nich audio a video reportáže a pamětníky potom představí také veřejnosti na slavnostní závěrečné prezentaci v Divadle Lampion. Projekt zaštiťuje nezisková organizace Post Bellum.

Do projektu Příběhy našich sousedů, který se v Kladně a okolí koná letos poprvé, se zapojilo celkem deset žákovských týmů ze dvanácti základních škol. Kromě těch kladenských jsou to také školy z Buštěhradu, Kamenných Žehrovic, Libušína a Unhošti. Ve spolupráci se svými pedagogy a regionální koordinátorkou Post Bellum natočili životní příběhy pamětníků a během ledna je zpracují do podoby audio nebo video reportáže. Budou mít možnost navštívit Český rozhlas a vidět naživo, jak vzniká rozhlasový dokument. Vypraví se do Archivu bezpečnostních složek, kde se dozví, jak fungovala Státní bezpečnost. Pro týmy, které se rozhodly vytvořit video dokument, je připraven speciální workshop pod vedením profesionálních filmařů z Post Bellum.

„Na setkání s dětmi se mi líbilo, že je zajímal můj život, i když věkový rozdíl mezi námi je 60 let. Jejich zájem a dotazy mě potěšily, bylo vidět, že to dělají se zájmem a ne z donucení a jsem moc zvědav, co z toho vytvoří. Jen mě trochu děsí, že z jejich úhlu pohledu jsem už pamětník,“ říká s humorem fotograf Jiří Hanke, jeden z pamětníků, jejichž příběhy děti dokumentují. Dalšími jsou například herec Jiří Wohanka, který v 70. a 80. letech působil v kladenském divadle, či Josef Hora, člen kladenského Sokola, který v únoru příštího roku oslaví 92. narozeniny. 

„Projekt Příběhy našich sousedů dětem dává možnost poznat novodobé dějiny naší země skrze zajímavé povídání lidí, kteří žijí okolo nich. Děti pracují v týmu, učí se kritickému myšlení a ověřování informací. Musejí navzdory nejrůznějším překážkám dotáhnout do konce poměrně složitý úkol. Na konci projektu se postaví na jeviště a odprezentují ho před stopadesáti lidmi,“ uvádí Magdalena Benešová, vedoucí vzdělávacích projektů Post Bellum, a dodává: „Projekt realizujeme ve více než 110 českých městech a jsme velmi potěšeni, že se k nim letos přidalo také Kladno.“

Projekt bude slavnostně zakončen závěrečnou prezentací v Divadle Lampion dne 2. 4. 2020, kdy mladí dokumentaristé představí příběhy pamětníků svým spolužákům, rodičům, pedagogům, zástupcům města i veřejnosti. Jejich výstupy se také stanou součástí archivu Paměť národa a budou tak coby cenný zdroj informací o moderních českých dějinách dostupné příštím generacím. Všechny reportáže, životopisné texty a fotografie můžete od března 2020 nalézt na webu www.pribehynasichsousedu.cz

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí