Pouze dvakrát ročně se od příštího roku bude měnit legislativa. A to 1. ledna a 1. července. Jde o jedno z opatření na podporu snižování administrativní zátěže podnikatelů, která Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem financí a dalšími subjekty postupně realizuje. Podnikatele v příštím roce čekají i další změny. Týkají se mimo jiné pojištění, eNeschopenek, elektronické evidence tržeb, daní či mýta.

„Od 1. ledna budou mimo jiné platit jednotná data účinnosti. V praxi to znamená, že ke změně legislativy bude docházet jen dvakrát ročně, a to 1. ledna a 1. července. A to proto, aby živnostníci a další podnikatelské subjekty nemuseli stále sledovat, kdy a co se mění a měli víc času na svůj byznys,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Po letech odkladů také začne platit eNeschopenka, která zásadně zjednoduší tok informací, protože elektronicky propojí lékaře, zaměstnavatele a Českou správu sociálního zabezpečení, což by v praxi mělo znamenat méně papíru a větší přehled. Se sociální i zdravotní oblastí souvisí také pojištění, dojde ke změně jeho výše.“

Minimální zdravotní pojištění bude od příštího roku 2 352 Kč, tato částka měsíčně se bude odvádět od února, platí se totiž zpětně. Půjde o 13,5 % z poloviny průměrné mzdy. Od dubna se rovněž změní minimální výše záloh na pojistné na důchodové pojištění, nově se bude jednat o 2 544 korun měsíčně, tedy 29,2 % ze čtvrtiny průměrné mzdy. S Novým rokem se rovněž zvýší minimální mzda, a to na 14 600 Kč ze současných 13 350 Kč.

EET a daně

Počínaje květnem příštího roku budou muset evidovat všechny hotovostní platby (uhrazené v hotovosti, šekem, směnkou či zápočtem kauce nebo jistiny) také řemeslníci a fyzické osoby, které vykonávají svobodné povolání. Začne poslední fáze elektronické evidence tržeb (EET). Podnikatelé a živnostníci si budou muset včas požádat o autentizační údaje, stáhnout potřebný certifikát, zajistit si potřebné vybavení. Zároveň budou moct, rovněž od 1. května 2020,  pokud mají obrat do 600 tisíc Kč ročně a splní předepsané podmínky, požádat o povolení evidování tržeb ve zvláštním režimu. Na vyřízení žádosti o zvláštní režim EET má správce daně 30 dní. 

„Rovněž dojde k řadě daňových změn. Například se sníží DPH, od ledna na 10 % u tepla a chladu, od května pak dojde ke stejnému procentuálnímu snížení DPH u vodného, stočného, točeného piva, stravovacích služeb, podávání nealkoholických nápojů, domácí péče o děti, půjčování a nájmu knih,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „V přípravě je na úrovni meziresortních jednání také zavedení paušální daně pro živnostníky a další podnikatele z řad OSVČ s obratem do 1 milionu Kč. Podle plánu se má zavést v roce 2021.“

Ve druhém pololetí 2020 také dojde ke zjednodušení a digitalizaci systému správy daní a bude umožněno komunikovat se správcem daně online. Od ledna se zvyšuje spotřební daň u alkoholu a cigaret, tabáku i doutníků a i sazba daně z hazardu. Navíc výhry nad 100 000 Kč budou podléhat zdanění 15 %.

Mýtné, poplatky a zprostředkování

Od ledna se o dalších 868 kilometrů silnic I. třídy rozšíří mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny. Nově budou zpoplatněné například silnice I/20 mezi Plzní a Českými Budějovicemi, I/3 od Benešova směrem na Tábor, I/35 z Hradce Králové směrem na Olomouc a také I/43 ze Svitav do Brna.

Místo stávajících místních poplatků za lázeňský/rekreační pobyt a z ubytovací kapacity bude nově existovat už jen poplatek z pobytu. Zavést ho bude moct jakákoliv obec, týkat se bude pobytu na libovolném místě v obci bez ohledu na to, zda je ono místo k pobytu kolaudováno či ne. „Poplatek z pobytu reaguje na sdílenou ekonomiku, zejména co se týče zprostředkování ubytovacích služeb prostřednictvím platformy Airbnb. I tu by měl plně pokrýt,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Aktualizovat se také budou sazby ve vyhlášce týkající se stravného a cestovních náhrad.

S novým rokem 2020 se také zavede nová vázaná živnost „Realitní zprostředkování“. Ten, kdo ji bude chtít vykonávat, bude muset doložit potřebnou kvalifikaci a také bude moct v souvislosti s plněním z realitní smlouvy - na rozdíl od dosavadní praxe - poskytovat úschovu finančních prostředků. To dosud mohla jen banka, notář nebo advokát.   

-MPO-