Iveta Doová: Burzy v OAZe mají tradici

Každou třetí neděli v měsíci se v nákupním centru OAZA koná populární burza dětského oblečení a hraček. Tradici založila Češka s vietnamskou krví Iveta Doová (27).

Rozená jste ve Vietnamu, nebo v Česku?
Narodila jsem se v Lounech (směje se) a jako malá jsem se s rodiči přestěhovala do Kladna. Vietnamka jsem po tatínkovi, který zde žije přes třicet roků. V mládí měl stánek v Lounech a tam se seznámil s mojí maminkou. Byla to prý láska na první pohled. Teď mají krámek na kladenském Václaváku.

V Kladně je mnoho vietnamských krámků i jídelen. Stýkáte se s touto komunitou?
Velmi zřídka. Ani můj otec nevyhledává vietnamskou komunitu. Nemá na to čas. S maminkou jsou téměř stále v krámě. A já si vietnamsky nepopovídám. Tatínek mne začal učit pozdě. Jsem ráda, že z cizích jazyků zvládnu angličtinu.

Na základní škole jste jistě byla svým vzhledem výjimečná. Dali vám spolužáci najevo, že nejste čistokrevná Češka?
Nějaká ta dětská šikana byla, ale nic přehnaného. To spíše více vnímám narážky v současné době. V Kladně se nejvíc v tomhle směru projevují dětští Romové… To je zvláštní, že?

Na rozhovor jste přišla s malou dcerkou a vietnamským příjmením. Vdala jste se za Vietnamce?
Nejsem vdaná, svatbu budu mít letos. Deset roků žiji s Čechem, nyní nazrál čas, abychom vztah stvrdili manželstvím (usmívá se).

Máte svůj krámek jako rodiče?
V tomhle oboru nepodnikám. S přítelem pískujeme do skla, potiskujeme hrnečky, gravírujeme do dřeva a k tomu v nákupním centru pořádám s mojí maminkou burzy s dětskými věcmi.

Proč zrovna jen každou třetí neděli v měsíci?
Je po výplatách (směje se). Když jsem burzu pořádala před výplatami, takřka nikdo nepřišel. Třetí neděli je i po mateřské. Prostě na kontě cinknou peníze a maminky jdou nakupovat.

Chystáte burzu v OAZe inovovat nebo plánujete další akce?
Chceme zkusit i dospěláckou burzu pro maminky. Zvažuji také celodenní akci pro ženy.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí