Primář Urbánek: Naším cílem jsou tři rodičky na pokoji

Jednou budou v kladenské nemocnici ležet rodičky v moderním příjemném prostředí. V současné době musejí vzít za vděk rekonstruovaným šestinedělím. O modernizaci, počtu dětí či věku rodiček jsme si povídali s primářem Gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Kladno Štěpánem Urbánkem.

První den se u vás na oddělení narodilo šest dětí. Dá se z tohoto počtu usuzovat, že letos Kladno zažije porodní boom?
Z toho se to predikovat nedá (směje se). Možná na konci roku se nám bude zdát, že se v Kladně narodilo hodně dětí, ale dopředu takhle uvažovat nelze. Loni kvůli stavebním pracím na šestinedělí přišlo na svět 1098 dětí, což je méně, než je na Kladno obvyklé. Oproti roku 2018 jsme zaznamenali asi o stovku méně porodů.

Před několika roky porodníci upozorňovali na zvyšující se věk rodiček. Je takový trend i nyní?
Vyšší věk rodiček je trend i současnosti. Ale přehršel rodiček ve věku čtyřicet a více roků jsme nezaznamenali. Fyziologicky je ženský organismus nejlépe připravený k rození dětí mezi dvacátým a dvaadvacátým rokem. V současné době je nejvíce rodiček ve věku zhruba třiceti roků.

Očekáváte na vašem oddělení letos zásadní změny?
Mluví se o rekonstrukci monobloku, v němž sídlíme. Než začne, přestěhujeme se zhruba na rok na současné plicní oddělení. Naším cílem je mít na pokoji s vlastním sociálním zařízením maximálně tři rodičky.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí