Na pumpách jsou třetí týden plexiskla. Obsluhy v Kladně si je chválí

V mnoha zemích, kde bují kriminalita, mají například na čerpacích stanicích již dlouhé roky obsluhu schovanou za neprůstřelným sklem. Na těch českých není sice jejich obsluha za neprůstřelnou stěnou, ale nově jsou pracovníci stanic před koronavirem schovaní alespoň za plexisklem.

Obešli jsme vybrané čerpací stanice v Kladně a byli jsme zvědaví, jak se s takovým oddělením od zákazníků obsluhy sžívají. „Z psychologického hlediska je to dobré. A jako prevence to určíte svůj účel plni. Brali bychom to nastálo. Denně nám sem přijdou stovky lidí a ne každý je zodpovědný, aby dodržoval odstup a nesundal si roušku. Někdo je zcela bez roušky jiný ji má staženou pod bradou,“ slyšeli jsme v PRIMu.
„S plexisklem je to lepší než bez něj. Na ohleduplné zákazníky máme štěstí. Když už někdo vejde bez roušky, alespoň si přes pusu a nos povytáhne svetr,“ ozývá se z OLYMP Oilu.
„Bez roušek už jsem dlouho neviděla někoho vejít. Navíc někdo dokonce podává zboží k namarkování i metr od plexiskla. Ale nemáme plexi, bohužel, přes celý pult, takže žvýkačky a kávu podáváme zákazníkům bez bariéry. Co je horší, zákazníky přes to plexi je špatně slyšet,“ tvrdí v MOLu. 
Většina stanic, které jsme navštívili, disponuje pouze jednoduchým úzkým plexisklem před pokladnou. Upozorňují na to také zaměstnanci známého řetězce OMV:  "Zákazníci chodí v rouškách, takže nebezpečí je minimální. Nevadí mi je obsluhovat i mimo přepážku. Na rodinné pumpě na Dříni mají velká plexiskla všude u pultu. Je znát, že majitel chrání vlastní rodinu...“ 
Největší zbudovanou bariérou chránící obsluhu před zákaznickým aerosolem z úst i nosu se chlubí na v TONY Oil. Plexisklo se tam poctivě táhne přes všechny pulty. „Zákazníci to kvituji. Chválí nás, že o hygienu důsledně dbáme,“ říká majitel Václav Janeček.
Z množství zákazníků a úzké ochrany před pokladním pultem nejsou nadšeni u společnosti Shell. Účinnější by podle obsluhy bylo jen výdejní okénko ven na ulici. Když nejde něco takového vybudovat, tak uvnitř by prý místo malého plexi brali pořádnou stěnu napořád a neprůstřelnou k tomu! 

-mur-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí