OSVČ mohou začít žádat o 25 tisíc korun

Senát dnes schválil jednorázovou podporu osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). O částku 25 tisíc korun mohou začít žádat Finanční správu.

Formulář žádosti je dostupný na webu Finanční správy financnisprava.cz/petadvacitka.  Vyplněnou žádost je nutné poté podat finančnímu úřadu, u kterého podává OSVČ daňové přiznání. Ideálně elektronicky. Žádost lze podat e-mailem na elektronickou adresu zveřejněnou na formuláři (liší se podle územního pracoviště finančního úřadu) i v listinné podobě (zaslat poštou nebo zanést na úřad, kde jsou umístěny speciální sběrné boxy). Kompenzační bonus není daňově uznatelným příjmem a nepodléhá ani sociálnímu a zdravotnímu pojistnému. Žádným způsobem tedy neovlivní nárok na daňové úlevy. 
Vstupní podmínkou pro přiznání nároku na kompenzační bonus je, že jde o aktivní OSVČ, která nemá pozastavenu činnost a byla aktivní 12. března 2020. Výjimkou je OSVČ, která měla v tento den přerušen výkon samostatné výdělečné činnosti, pokud tato činnost byla přerušena kdykoliv po 31. srpnu 2019. Na kompenzační bonus v maximální výši 25 tisíc korun dosáhne i člověk, který pracuje na dohodu o provedení práce s odměnou do 10 tisíc korun měsíčně a současně je aktivní OSVČ i na vedlejší činnost. 
Pokud je OSVČ také zaměstnavatel a současně splňuje podmínky programu Pětadvacítka, není to překážkou pro čerpání kompenzačního bonusu. Kompenzační bonus je určen i pro studenty, kteří jsou současně OSVČ a výkon této činnosti jim zcela nebo významně znemožnilo šíření koronaviru či související krizová opatření. Podle ministerstva financí by nárok mohlo uplatnit až 700 000 OSVČ. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí