Stále patří k nejstarším tradičním obchodům v Kladně. K Porazilům pro kávu se chodívalo už na začátku dvacátého století. Teď je obchod na prodej nebo k pronájmu.

Majitel objektu Miroslav Porazil totiž nedávno zemřel a dědičky k obchodu nabízejí dva byty v tomtéž domě. Ten na konci devatenáctého století koupil zakladatel rodinné tradice Eduard Porazil. V již zavedeném koloniálu zřídil pražírnu kávy a založil tím tradici v prodeji kávy, která přetrvala do dnešních dnů a chutnala i prazidentu Masarykovi. V dobách největší slávy v roce 1938 nabízel další z potomků zakladatele, Josef, až 45 druhů kávy. V roce 1991 stát v restituci vrátil dům rodině a Miroslav Porazil zachoval v obchodě prvorepublikový sortiment čokolád, kávy a alkoholu.
Podle našich informací by si vážný zájemce o koupi měl připravit zhruba čtyři miliony osm set tisíc korun. Zájemce o pronájem obchodu za měsíční nájemné, mimo plateb za energie, prý zaplatí do dvaceti tisíc korun. V patře jsou dva byty. Menší, 65 metrů čtverečních, je údajně k prodeji asi za dva miliony korun, ovšem vyžaduje stavební úpravy. Větší, 125 metrů čtverečních, by měl stát zhruba čtyři miliony korun. Obchod je mimo potravinářského zboží vhodný například k založení lékárny.

-red-