Magistrát města Kladna tento týden oznámil, že bylo zahájeno územní řízení ve věci výstavby objektů na Růžovém poli.

Předmětem je novostavba obchodního centra Globus včetně potřebných parkovacích ploch, technického zázemí, ploch zásobování, odpadového hospodářství apod. Součástí návrhu je například mycí linka pro osobní automobily, čerpací stanice pohonných hmot a LPG. Dále výstavba i úprava dopravní a technické infrastruktury. Maximální výška staveb by neměla překročit patnáct metrů. Současná okružní křižovatka Americké, Unhošťské a Arménské ulice dostane páté rameno směr Globus a širší průměr. Hlavní objekt obchodního domu o rozměru 144,84 x 120,82 metrů zabere plochu o velikosti přes 16 tisíc metrů čtverečních. Výška objektu se pohybuje od 9 do 11 metrů. Na území Růžového pole vznikne 711 parkovacích míst. 
Lhůta pro podání námitek a připomínek je do 15. 5. 2020. Odbor výstavby upustil od ústního jednání, tedy od projednávání před veřejností.  Do tohoto data lze nahlížet do podkladů rozhodnutí. Ovšem je nutné si návštěvu odboru objednat v prvním patře budovy radnice, v kanceláři číslo 109. Vzhledem k nouzovému stavu je vhodné návštěvu na úřadě telefonicky nebo e-mailem předem domluvit. Telefonicky se dají řešit i případné dotazy. Do řízení se mohou aktivně zapojit spolky a vlastníci dotčených nemovitostí, sousedé. Ostatní veřejnost může mít připomínky k záměru. K později uplatněným závazným stanoviskům, námitkám a připomínkám nebude přihlédnuto.
Zajímavé je, že se v Kladně zvedla vlna odporu proti výstavbě dalšího obchodního centra, ale bojovníci za čistší ovzduší, více zeleně v městě či oddychových míst zatím ještě nebrojí proti výstavbám čerpacích stanic. Kladno je mezi městy v Česku, nepočítejme Prahu, rekordmanem co do počtu „benzinek“. Ty rovněž znečišťují ovzduší a zamořují urbanismus Kladna. Na území města v současné době funguje šestnáct stanic pohonných hmot, sedmnáctá vzniká na Kročehlavské ulici a ta u Globusu bude osmnáctou, nepředběhne-li ji jiná… 

Jan Murárik