Novozélandští Maorové vystoupí v kině Sokol

Ve středu 12. 6. se v kladenském kině Sokol mohou diváci těšit na kulturní akci, která nemá v Kladně obdoby. Vzácnou návštěvou nás poctí Maorové, tedy původní obyvatelé Nového Zélandu. 

Kulturní skupina s názvem Whakaari Rotorua přiblíží divákům maorskou kulturu včetně tradičního tance Haka, který můžete znát v podání novozélandského ragbyového týmu. Hostem Whakaari Rotorua bude navíc kladenský muzikant Jarda Tauber, který se před nedávnem vrátil z turné po Novém Zélandu. Rozhovor pro Vaše Kladno poskytl exkluzivně vedoucí výpravy Frank Tomas Grapl, který má mimochodem i české kořeny.

Co vás do Kladna přivádí?
„Do Kladna přijíždíme společně s vámi oslavit 155. výročí, kdy první Češi emigrovali na Nový Zéland a usadili se tam. Také jsem velký fanoušek Jaromíra Jágra, protože on hraje pod číslem 68 a to je pro mě symbol Pražského jara, které proběhlo v roce 1968. Můj otec trpěl pod komunistickým režimem a Alexander Dubček byl dobrý kamarád mého otce, takže bychom při této příležitosti rádi tohle přátelství a historii sdíleli se všemi lidmi z Kladna.“

Jak jste se seznámili s kladenským muzikantem Jardou Tauberem?
„Potkali jsme se v Aucklandu na Novém Zélandu, když vystupoval s Petrem Jandou ze skupiny Olympic. My jsme si vychutnávali jeho muziku při 155. výročí, kdy první Češi přijeli na Nový Zéland.“

Kde všude ve světě jste již vystupovali?
„Vystupovali jsme již v 36 zemích.“

V Čechách vystupujete velmi často. Z jakého důvodu se sem stále vracíte?
„Abychom otevřeli mysl a srdce všem lidem z Česka.“

Kolik vás čeká ještě vystoupení a kdy odlétáte na Nový Zéland?
„Před námi je ještě 25 vystoupení a odlétáme domů 23. července.“

Na co se diváci mohou těšit?
„Diváci se mohou těšit na něco, co předtím nikdy neviděli a co se dotkne jejich srdcí.“

Vystoupení se koná 12. 6. od 19:30 hodin v kladenském kině Sokol. Vstupenky v hodnotě 150 Kč je možné kupovat v předprodeji v kině Sokol.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí