Kladno hází za pět dní. Jiří Klesnil o testech závodníků na covid-19

Jiří Klesnil šéfuje kladenské atletice a koordinuje dění směřující k významnému atletickému mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály, který na Sletišti startuje 16. 9. v pravé poledne. Zajímalo nás mimo jiné, jak si mítink stojí v rámci evidence testů na covid-19 u zahraničních atletů.

Jakým filtrem v rámci covidu-19 procházejí zahraniční účastníci, zejména ti ze států mimo Evropskou unii?
Koronavirus nám samozřejmě do mítinku výrazně zasahuje. V tuto chvíli máme pro mítink registrovaných devadesát zahraničních účastníků. Všichni musejí předložit negativní testy na covid-19. U závodníků z Evropské unie to je jednoduché, ty s nimi dorazí automaticky. Výjimku tvoří Rumuni a Španělé. Ti včetně závodníků mimo EU projdou testy po příletu na Letiště Václava Havla. Do středy musejí být všichni, i doprovod, prokazatelně negativní. Pro cizince jsme zajistili ubytování v hotelech Sletiště a Astra. Než budou známé výsledky testů, nesmějí opouštět své pokoje. Na ně budou dostávat jídlo a pití. Testy platí náš klub A.C. TEPO Kladno.

Jak máte zajištěnu dopravu z letiště?
Několika mikrobusy a osobními vozy. Stejně tak je odvezeme na zpáteční cestu. S tímhle máme zkušenosti z minulých ročníků.

Přišli jste kvůli koronaviru o nějakou velkou hvězdu?
O nikoho takového jsme zatím naštěstí nepřišli a nikdo se kvůli tomu neodhlásil.

Kladenský mítink již patří mezi nejvýznamnější atletické podniky v Česku a dere se do podvědomí světové atletiky. Když se řekne Kladno hází a Kladenské memoriály, co se vám okamžitě vybaví?
Jak sílí. Každoročně roste jeho prestiž i význam. A zároveň při vyslovení názvu mítinku se mi okamžitě vybaví spousta práce, která je za každým, kdo se na jeho chodu podílí.

S čím je letos nejvíc práce?
To se nedá konkretizovat. Nejvíc práce je plošně se vším (usmívá se). Velmi náročná je celková logistika mítinku.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí