Třetí rok je bývalý herec Divadla Lampion a Pražan Justin Svoboda spojen s Kladnem prostřednictvím různých  festivalů jídla a pití. V sobotu jej uslyšíte v Zámecké zahradě moderovat Letní festival propojený s asijskou kuchyní a vietnamským kuchařem. 

Je snazší či jednodušší moderovat festival piva, nebo jídla?
U moderátorské práce nejde tolik o obtížnost, ale o radost. Často mě krátké a zdánlivě snadné moderování vyčerpá více než celodenní akce. Stejně jak jsem se těšil na Pivní slavnosti, tak s radostí očekávám kulinářský festival.

Moderoval jste i loňský festival. Co si z něj nejvíce pamatujete?
Musím přiznat, že mi nejvíc utkvěl předloňský nultý ročník, kdy přišel orkán, což se doufám letos nestane. Z loňska si pamatuji nadšení Emanuela Ridiho, to že "al dente" je skutečně "tvrdé", skvostné grilované fíky a burgery, které budou k ochutnání i letos.

Letos je hvězdou festivalu vietnamský kuchař, herec a manažer nadnárodní společnosti v jedné osobě. Měl jste tu čest ochutnávat jeho díla?
Viet Anh Doanovy pokrmy jsem ještě neměl to potěšení ochutnat, doufám, že něco olíznu při jedné z jeho tří "cooking show", neboli kuchařské podívané. Vietnamskou kuchyni mám ve zvláštní oblibě už léta. Navštěvuji vždy nově otevřená bistra či restaurace a dám si Bún bo Nam Bo (nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny, bylinek a omáčky - pozn. red.), abych měl srovnání. 

Na co se na festivalu osobně těšíte nejvíc?
Na báječné kladenské publikum, na svého skvělého kolegu Jana Lukavského, na ochutnávání všeho, co půjde. 

Prozraďte, co vám v soukromí udělá na talíři největší radost?
Dovolte mi odpovědět citátem mého oblíbeného autora Ephraima Kishona - Můj nejmilejší pokrm je jídlo.

Jan Murárik

justinloni

Loni v zahradě Justin zpovídal italského kuchaře