Zajímavé i bláznivé pokusy o rekordy uvidíte v neděli na Sletišti

“Všichni jsme vpravdě neomezení, máme-li víru a odvahu se pokusit.” Tak zní motto unikátní mezinárodní akce Impossibility Challenger, festivalu rekordů, který se poprvé uskuteční na půdě České republiky v neděli 12. listopadu od 9 do 16 hodin na kladenském Sletišti.

Sletiště zažije tuto neděli spolu se svými návštěvníky nevšední přehlídku pokusů o stanovení nejrůznějších rekordů na národní i světové úrovni. Své výkony na poli silového žonglování předvede například známý Guinessův rekordman Milan Roskopf ze Slovenska, o hod závažím vážícím přes 24 kg do výšky nad 536 cm se pokusí letošní český Rekordman roku Vladislav Tuláček a známý vzpěrač Radek Rosa chce jedním prstem zvednout činku o hmotnosti 60 kg a udržet ji co nejdéle ve vzduchu. Účast potvrdila také známá plavkyně Abhejali Bernardová, která zdolala již šest ze sedmi nejtěžších plaveb na světě známých jako Ocean’s Seven, včetně přeplavání kanálu La Manche.

Čestným hostem a mezinárodní hvězdou festivalu je Ashrita Furman (USA), držitel největšího počtu Guinessových rekordů na světě, kterých má k dnešnímu datu zapsáno na 600. Pan Furman své neuvěřitelné rekordy provádí na výjimečných místech po celém světě, jako například před britským Stonehenge, u egyptských pyramid, na Čínské zdi, uprostřed Amazonky nebo na mongolských pláních. V roce 2012 zavítal ale také do Houšťky na atletický stadion Emila Zátopka, kterého vždy obdivoval, a získal rekord v nejrychlejším běhu v potápěčských ploutvích na 3 km.

Autorem úvodních slov stejně jako zakladatelem festivalu Impossibility Challenger je jeden z největších rekordmanů všech dob, sportovec, ale také umělec, hudebník a spisovatel Sri Chinmoy. Řady rekordů dosáhl na poli vzpírání těžkých závaží, ale složil také přes 21 000 skladeb, napsal přes 1600 knih a vytvořil na 140 000 originálních kreseb. Svou tvořivostí na rozličných polích lidského konání se snažil poukazovat na neomezený potenciál a sílu klidné mysli, která se skrývá uvnitř každého člověka. Sám řekl: „ Nesoutěžím se zbytkem světa, soutěžím pouze sám se sebou, protože v mém pokroku je mé opravdové vítězství.“

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí