Nechte se unést krásami Norska

Krásy norské přírody přijde 6. 12. od 17.30 hodin do velké studovny Středočeské vědecké knihovny představit slovem i obrazem Martin Pišťák, cestovatel a znalec země Vikingů.

Oblast severně od polárního kruhu pokrývající území severního Norska, Švédska a Finska je původní zemí Sámů. Potkáte zde sobí stáda, v létě tady Slunce nezapadá a v zimě se nad krajinou vznáší barevné divadlo polární záře. Místa poslední skutečné exotiky evropského kontinentu s uchvacující přírodou fjordů, vodopádů, divokého pobřeží Atlantiku, ale i nekonečné tundry. Dech beroucí pohledy z nejsevernější výspy kontinentu – Nordkappu, výpravy po nejkrásnějším souostroví severní polokoule – Lofoty, pláže s bílým pískem na Vesterálech a hluboké kaňony průzračných řek.

“Do Norska jsem se dostal hned na začátku ´devadesátek´. Už napoprvé mi tato nejhezčí ze zemí Skandinávie doslova učarovala. Vždycky mě to na sever Evropy lákalo a Norsko jsem procestoval křížem krážem. V Norsku trávím dohromady čtyři až pět měsíců v roce – v zimě i v létě - a stalo se pro mě srdcovou záležitostí. Jsem rád, že ho nyní mohu ukazovat a přibližovat i ostatním,” říká Martin Pišťák, který do Norska organizuje tématické zájezdy.

Akce je určena pro milovníky cestopisů všech generací.

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí