Vzpomínka na kladenské vojáky a námořníky

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně zve na výpravnou výstavu připomínající vznik samostatného československého státu a Kladensko v letech 1914-1919. Výstava bude zahájena ve čtvrtek 19. dubna v 17.00 hod. a potrvá do 30. června.

První část výstavy, připravená ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, přiblíží všechna důležitá fakta o vzniku společného svobodného státu Čechů a Slováků. Dočtete se zde o Masarykově zahraniční akci, působení Československé národní rady i o vzniku a nasazení čs. legií v Rusku, Francii a Itálii. Zmíněny budou též boje o územní integritu mladé republiky v letech 1918 – 1919, kdy muselo být pohraničí, Slovensko a Těšínsko, tvrdě vybojováno. 

V druhé části výstavy vzpomínáme na válečné Kladensko, ze kterého pocházely tisíce vojáků sloužících jak v rakousko–uherské armádě, tak i v legiích na straně Dohody. Dozvíte se o osudech některých z nich, prohlédnete si unikátní fotografie, zbraně a výstroj ze sbírek SVMK, Vlastivědného muzea ve Slaném, Muzea T. G. M. v Rakovníku, Národního technického muzea v Praze, Československé obce legionářské i soukromých sběratelů (zejména pana Milana Hlásenského). Opomenuty nebudou ani osudy smečenského zámku a jeho posledního šlechtického vlastníka hraběte Jindřicha II. Clam-Martinice, kladenští námořníci, zbrojní výroba kladenských průmyslových závodů či otřesná vyživovací situace místního obyvatelstva. 

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí