Městské byty budou dostupnější mladým rodinám či seniorům

Zrušení nejvyšších sazeb, o kterém město nově rozhodlo, zlevní nájemné v městských bytech pro nové nájemce a potřebné profese.

Rada města zjednodušila a snížila sazby u nově navržených vzniků nájmů v městských bytech, které nastavilo bývalé vedením radnice. Z původních šesti sazeb nájemného zůstaly jen tři. Zrušena byla například sazba 145 korun za m²/měsíc, která byla od ledna letošního roku platná pro žadatele mimo režim výběrových řízení nebo pro partnerské organizace města.
„Přitom mimo režim výběrových řízení bytová komise vždy přidělovala byty především těm nejpotřebnějším, kteří by v obálkové metodě neměli šanci na úspěch. Stejně tak školám, nemocnici nebo Městské policii byty pomáhaly v akvizici nových zaměstnanců, tedy lidí, kteří v našem městě chtěli žít i pracovat a město je potřebovalo,“ vysvětlil důvod snížení sazeb pro nové nájemce kladenský primátor Milan Volf a podotkl, že si při studování sazebníků cen nájmů bytů připadal spíše jako v Kocourkově než v Kladně.
Nově bude město při stanovování výše nájemného vycházet pouze ze třech sazeb ve výši 34,80, 68,39 a 82 korun za m²/měsíc. Takto nastavený systém bude nesrovnatelně jednoduší a hlavně umožní, že se řadě obyvatel v městských bytech nastaví nižší nájem. Zrušený systém stanovoval hned šest sazeb nájemného, což mnohdy způsobovalo chaos, ale i diskriminaci.
„Jako naprosto scestné bylo trestat zvýšenou sazbou dlouhodobé nájemníky, kteří se z nějakého důvodu opozdili s platbami. Při sjednání splátkového kalendáře na ně bylo pohlíženo jako na nájemníky nové a byla jim stanovena maximální sazba. Do problémů se přitom může dostat každý. Navíc v této nestandardní době má město pomáhat, ne výrazně zdražovat,“ uvedl Milan Volf a připomněl, že mnoha lidem ještě před koronavirovou krizí snížilo platební schopnost již výrazné zdražení vody nebo poplatku za odpady.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí