V roce 2020 se v kladenské porodnici narodilo 991 dětí. Po mnoha letech tak v Oblastní nemocnici Kladno (ONK) zaznamenali pod 1000 porodů.

 „Částečně to souvisí s omezením našeho provozu na začátku roku, kdy jsme prováděli rekonstrukci oddělení šestinedělí. Porodnost nám to trochu snížilo, ale nyní můžeme na tomto oddělení rodičkám nabídnout výrazně přívětivější prostředí,“ uvedl pro Vaše Kladno Štěpán Urbánek, primář Gynekologisko-porodnického oddělení. 
Porody se v loňském roce obešly bez zvláštních komplikací a většina žen rodila přirozeným způsobem. Procento císařských řezů se pohybuje standardně mezi 25 až 30 procenty. Do chodu porodnice či šestinedělí naštěstí covid-19 v Kladně nezasáhl. „Vlastní provoz porodnice coronavirus nijak významně prostě ovlivnit nemohl, porodnice musí fungovat stále. Porody COVID pozitivních rodiček, kterých jsme jako každá porodnice měli několik, jsou komplikovanější spíše organizačně, kdy je nutno dodržovat různá bezpečnostní a hygienická opatření,“ doplnil primář a zároveň budoucí rodičky ujistil, že kapacita kladenské porodnice je v současné době dostatečná. 
Z celkového počtu novorozenců bylo 497 děvčat a 502 chlapců, z toho 8 dvojčat. Nejmenší miminko, Julie, se narodilo v srpnu. Vážilo1280 g a měřilo 42 cm. Největší, Jaroslav Jaromír, přišlo na svět v květnu. Vážilo 5380 g a měřilo 55 cm. Nejčastější jména holčiček: Anna, Marie a Eliška. Chlapců: Jan, Jakub a Filip. Originalitou zněla loni jména Jennifer, Naomi, Megan, Abigail, Lumena, Iris, Freya, Dyla, Yasmina Rose. U chlapců volili rodiče například jména Inocenc, Ruvim, Jason, Dezider, Maurisio, Jack, Alim, Kevin či Benjamin Dorian.

Jan Murárik
Ilustarční foto: ONK