Vláda vytvořila kolem bot chaos. Poslanci naříkají, Kladno se usmívá

Další chaos. Tak mnozí lidé charakterizují povolení prodávat pouze dětskou obuv. V Kladně si s tím mnohde poradili po svém.

Marian Jurečka, poslanec za KDU-ČSL, včera přes média, za souhlasného kývání svých spolustraníků, spílal vládě, že si jeho syn, věkem dítě, nemůže koupit v dětské obuvi boty velikost 40… Jeli jsme se proto podívat do kladenských prodejen s obuví a zjistili jsme, že se v Kladně i přes omezený prodej obuje v současné době každý.
Začali jsme v Nákupním centru OAZA. „Pro nás je teď zbytečné mít otevřeno dopoledne. Dospělým prodat boty nesmíme a z rodičů, kteří jsou s dětmi doma na distanční výuce nebo v práci, prakticky nikdo nechodí. Za dopoledne přišel jeden člověk. Navíc jsme dostali pokyn, že boty můžeme prodávat pouze lidem mladším osmnácti let. Pokud si přijde pro boty student, nevíme jak poznat, že mu ještě nebylo osmnáct. Nemusí nám ukazovat občanský průkaz. Kdyby prodejny s obuví otevřeli všem, udělají líp,“ komentují situaci v Santé. 
Cestou z OAZy do centra města lze dětskou obuv koupit na Václavském náměstí, v prostorách Kauflandu či na „Jihu“. Nejvíce pochopení pro zájemce o boty projevili asiaté na Václaváku. Regály s obuví pro dospělé jsou sice zapáskované, nicméně žena zkoušející si kozačky si se zátarasami poradila… Prodavačka nás po chvíli váhání ujistila, že koupit boty nebude problém ani pro nás. A to v jakékoli velikosti, která je na krámu. 
V obuvi proti samoobsluze Kauflandu vyberete pro dítě jakoukoli velikost. „O tom, že nesmí boty kupovat student starší osmnácti roků nic nevíme,“ kroutí hlavou prodavačka a dodala, že nechápe, proč by si boty nemohli koupit všichni. „Vždyť k nám najednou obvykle přijdou dva tři zákazníci. Což je mnohem míň, než se tísní naproti u zeleniny,“ doplnila.
V prodejně nadnárodního řetězce v areálu bývalého Shopping Jihu jsme si mohli vybrat boty jen do velikosti čísla 40. Bez omezení velikosti se včera daly vybrat boty v mezi maminkami populární prodejně s obuví v ulici Železničářů. „Přeci vám nebudu zakazovat koupit boty pro vaše dítě, které má čtyřicítku a více, což se může brát jako obuv pro dospělé,“ informovali nás. To v další oblíbeném maminkovském obchodu na náměstí Svobody seženete pouze menší velikosti než je čtyřicítka. 
TESCO nabízí obuv v dětské velikosti žáků prvního stupně základních škol. Ostatní jsou v regálech pečlivě zapáskované. Zato trenky či spodní kalhotky koupíte bez problémů určitě ve všech velikostech...
Prodavačka v obchodě Baťa v OC Central doporučuje před návštěvou nahlédnout do webových stránek, jestli je požadovaná velikost na skladě. „Nápor zákazníků jsme včera neměli, ale jsme už docela vyprodaní. Největší chlapeckou velikost u nás seženete do čtyřicítky. Ale raději si vaše představy o botách zkontrolujte na našem webu,“ radí prodavačka. To v Rozdělově na Doberské ulici je hned jasno. „U nás si napřímo boty nyní nekoupíte. Jen přes e-shop. My totiž nevedeme dětskou obuv. Nejmenší velikost máme od čísla 37,“ věděli jsme hned mezi dveřmi. 
Co člověk, to názor. Bylo by zajímavé sledovat, nakolik by se zvedla čísla infikovaných dospělých lidí, kteří navštívili prodejnu obuvi a nakoupili nejen pro své děti, ale i pro sebe… Dokáže taková čísla vůbec někdo zjistit?

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí