Odborníci se shodují: Kladno regulací hazardu zvolilo správný krok

Ekonomičtí odborníci i znalci psychologie hazardních hráčů se shodují, že města, která zvolila regulaci hazardu, nikoli jeho úplný zákaz, zvolila správnou cestu!

Jak potvrdil průzkum hazardu v Česku, jeho striktní zákaz přesouvá hráče na on-line hry na internetu. Takový zákaz tedy není řešením pro samotnou závislost na utrácení peněz za naději snadného velkého zisku, či následně pocit potřeby dostat dalším hraním utracené peníze zpět.
Důsledkem tvrdých opatření navíc v městských rozpočtech chybí potřebné finance z kamenných heren. Ty s jejich zrušením putují do virtuálního prostředí a stínové ekonomiky. Prostředky získané v souvislosti s provozem kasin a automatů přitom mohou být využity na sociální prevenci gamblingu.
Například města Kladno, Chomutov nebo Český Krumlov zvolila možnost částečné regulace. Zastupitelé Kladna vydali v prosinci novou upravující vyhlášku, která počet kasin a podobných zařízení na území města reguluje. Zatímco odpůrci podobných rozhodnutí argumentují, že za těmito kroky může stát zvýšené riziko kriminality, větší závislost či možné zadlužení hráčů, adiktolog Ivan Douda se přiklání ke kombinaci regulace hazardu, zvýšené prevence a profesionální pomoci. Nebezpečí Ivan Douda vidí zejména v přesunu hráčů do on-line prostředí, které je fakticky zcela bez kontroly.
Ředitel výzkumných projektů Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod upozorňuje na ekonomickou stránku věci. Některá města totiž v důsledku koronaviru přišla o řadu podstatných příjmů. Podle Aleše Roda hazard souvisí s regulací nabídky a ne poptávky. To znamená, že ačkoliv města ruší svá kasina a další podobné podniky, hráči místo toho, aby se svou závislostí přestali, volí cestu menšího zla a raději obětují čas a peníze k hledání nových alternativ. Místo návštěvy fyzických míst je tak v poslední době upřednostňována anonymita internetu. Neroste pouze počet webových stránek, které nabízí množství her a zábavy, ale zvyšuje se zejména poptávka po online kasinech, kterých i v Česku rapidně přibývá.
Se zvyšujícím se nárůstem mobilních telefonů a počítačů s možností internetového připojení, je tak boj za zákaz kasin pouze jednosměrnou záležitostí. Neubývá lidí se závislostí, pouze se mění nástroje hraní. Jestliže v kamenných hernách lze registrovat problematické hráče či přímo vyloučit dlužníky, pak na internetu tahle možnost mizí. Smyslem současné doby by tedy nemělo být vymýtit kasina z povrchu zemského, spíše usilování o kultivaci hazardního prostředí.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí