PES na úpravu počká. Blatný se obává početných rodin

Protiepidemický systém (PES) projde změnou až v únoru. V pondělí jeho novou podobu představí kolegům ve vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (na snímku).

Ve středu politici rozhodnou o termínu a způsobu otevření či provozu škol, fitness a některých kulturních zařízení. Ke vstupu do nich bude zřejmě povinné prokázání negativních testů na covid-19.
„O puštění žáků a studentů do tříd budeme diskutovat na vládě příští středu. Určitě to nebude dřív než prvního února. U horských středisek je potřeba zajistit, aby rodina s několika dětmi nepřijela do Krkonoš jako by na služební cestu. Nevidím problém ve spuštění vleků, jenom je potřeba zajistit, aby toto nebylo zneužito a nebyl ještě větší přísun lidí do horských středisek. Neumožníme proto ubytování mimo nutných služebních pobytů a cest. Ani toto se nestane dříve než na přelomu ledna a února,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný na dnešní dopolední tiskové konferenci a dodal, že není potřeba v obchodech vykupovat respirátory FFP2.
Jejich povinného používání v hromadné dopravě politici zvažují. Ministr Blatný slíbil, že povinné nošení respirátorů finančně nezatíží ekonomicky slabší občany.
-red-
Ilustrační foto: MZCR.cz

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí