Třetí výzva COVID Nájemné. Už jste poslali novou žádost?

Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) koncem minulého týdne shořel server, který měl registrovat žadatele o podporu z programu COVID – Nájemné. Nyní prý systém funguje. Už jste poslali žádost znovu?

Podpora maloobchodních provozoven se týká období za říjen, listopad a prosinec 2020. Výše podpory činí 50 procent nájemného. Pokud žadatel úspěšně žádal ve druhé výzvě, systém mu nabídne automatický import jak jeho uživatelských dat, tak všech dat ke všem jeho provozovnám. Pokud se tedy žadateli neměnily žádné skutečnosti, může úspěšnou žádost z druhé výzvy jen zkopírovat a podat. 
Čestné prohlášení pronajímatele už nemusí mít úředně ověřený podpis. MPO rovněž neposuzuje spřízněnost osob, osoby blízké, osoby ovládající a ovládané, jednání ve shodě, podstatný vliv, ani konsolidační celek. Jediným limitem zůstává, že fyzická osoba nájemce a pronajímatele nesmí být totožná.
Nově jsou oprávněnými žadateli provozovny, které měly výjimku z krizových opatření vlády a neměly zakázán maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům. Jde například o prádelny, čistírny, květinářství, potřeby pro zvířata, prodejny čajů apod. Tyto provozovny musí prokázat pokles tržeb za 4. čtvrtletí roku 2020 oproti stejnému období roku 2019 alespoň o 66 procent.
Speciální COVID kalkulačka přepočítává podporu podnikatelů z dotačních programů státu na 1 měsíc tak, aby si mohli vypočítat celkový souhrn měsíčních dotací za období, kdy bylo jejich podnikání omezeno rozhodnutím vlády. Kalkulačka je k dispozici na https://www.mpo.cz/cz/covid-kalkulacka-mpo.html.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí