Respirátory až od čtvrtka. „Asiaté“ v Kladně mají zásob dostatek…

Vláda včera večer posunula povinnost nosit na vybraných místech respirátor typu FFP2 z dnešního dne na čtvrtek 25. února. Včera odpoledne se v Kladně dal respirátor sehnat v lékárnách či drogériích jen se štěstím. Pestrou nabídku i dostatek kusů nabízeli jen Asiaté například třeba na pěší zóně.

„Jsme beznadějně vyprodaní a netušíme, kdy respirátory FFP2 zase přijdou. Nejsou ani nanoroušky. Zkuste vietnamské prodejce. Ti jsou zásobení lépe než my,“ dozvěděli jsme se včera před pátou hodinou odpolední v Benu lékárně. Podobné informace jsme dostali u konkurenčního Dr. Maxe.
Na náměstí Svobody v lékárně Alphega se v pondělí daly sehnat pouze klasické roušky nebo nanoroušky s použitím na dvanáct hodin. „Poté by je uživatel měl vyhodit,“ upozornila lékárnice. V prodeji jsou v balení po dvou za 132 korun. V rozdělovské lékárně Jalta dostanou nedostatkové zboží zítra, tedy ve středu.
Cestou pěší zónou v drogerii Teta respirátory možná dostanou dnes, tedy v úterý, kolem desáté dopoledne. Ovšem nějaký čas trvá vyskladnění a než se zboží dostane do regálu. V drogerii Rossmann byly k dostání jen standardní modré roušky. Nanoroušky a respirátory snad dorazí ve čtvrtek.
A tak situaci, podobně jako při vládní panice, i v Kladně zachraňují asijští prodejci, obecně zvaní „Číňani“. Uprostřed hlavní třídy mají požadované tři druhy ochrany dýchacích cest v dostatečném množství. Například balení dvaceti kusů dvojek respirátorů stojí 400 korun a jeden je k tomu zdarma…
Respirátor minimálně typu FFP2, nanoroušku či dvě roušky přes sebe, bude od čtvrtka povinnost nasadit v obchodech, provozovnách služeb, v prostředcích hromadné dopravy, na úřadech, na zastávkách, stanicích a u lékaře.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí