První vyjádření ministra Arenbergera: Nouzový stav skončí, ale karneval nezačne…

Dnes dopoledne byl premiérem ČR Andrejem Babišem a prezidentem republiky Milošem Zemanem uveden do úřadu nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Odpoledne dostal možnost se poprvé vyjádřit před médii.

„Svou práci budu vykonávat tak, jako kdyby pandemie nebyla, zároveň s ní budu bojovat. Kladu na srdce všem, kteří mají příznaky covidu, aby s nimi nezalehli pod peřinu, ale hned šli na testy. Pokud přijdete včas, můžete od lékařů dostat protilátky, které vám mohou zachránit život. V některých okresech zůstanou přísná protipandemická opatření. Apeluji na to, abyste si udělali částečný lockdown a zvážili jste, jestli je nutné se sdružovat, nebo jestli sdružování můžete ještě nějaký čas odložit. Do republiky je nutné dostat vakcíny, které jsou registrované. Od pondělí začneme využívat pandemický zákon. Nouzový stav sice končí, ale to neznamená, že začne karneval…“ uvedl na své první tiskové konferenci Petr Arenberger.
„Politická odpovědnost je vždycky na mě. Co nefunguje, je moje chyba. Covid-19 se stal tématem voleb. Jsme ve válce, je to přírodní katastrofa. Odvolání ministra Blatného není politické rozhodnutí. Není to o Sputniku. Po odchodu ministra Vojtěcha nebylo ministerstvo doplněno úředníky. To teď musíme napravit. Od nového ministra očekávám, že jeho resort bude transparentně komunikovat své návrhy,“ doplnil Arenbergera premiér Andrej Babiš a popřel, že by měl v úmyslu odvolat ministra školství Roberta Plagu.

Jan Murárik
Foto: archiv VFN Praha

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí