Ministerstva přikazují házet covidový materiál do „koše“. Hygienici mají jiný názor

Ministerstva životního prostředí a školství vydala pro školy pokyn, aby použité testovací sady končily ve směsném odpadu… Hygienici doporučují mít tento materiál pod kontrolou!

Podle vedení jedné z kladenských základních škol mají tento infekční materiál zabalit buď do jednoho silného igelitového pytle, nebo do dvou do sebe vložených slabších, a hodit je do kontejneru na směsný odpad. Stejný pokyn prý dostaly školy zřizované krajským úřadem.
Přitom pro zdravotnická zařízení v případě nakládání s takovým materiálem platí přísné hygienické pokyny. Pytle svážejí k tomu určené firmy. S těmi každé zdravotnické zařízení musí uzavřít smlouvu o svozu. Další nakládání s materiálem se řídí přísnými hygienickými opatřeními.
Pokyn ministerstva školství odvolávající se na ministerstvo životního prostředí ovšem tato pravidla v zaslané metodice školám popírá:
Bezprostředně po dokončení testování v daném dni určená osoba zaváže odpadkový pytel, zvenku pytel ošetří dezinfekcí v rozprašovači a pytel odnese na určené místo. Použité testovací sady nejsou nebezpečným odpadem vyžadujícím speciální likvidaci. Odpadkové pytle s použitými testovacími sadami, případně ochrannými pomůckami se ukládají do nádob určených na komunální odpad. Při nakládaní s odpady pověřenou osobou je vhodné, stejně jako v jiných případech, používat rukavice, dbát na zvýšenou hygienu a dezinfekci rukou. Odpadkové pytle by měly mít minimální tloušťku 0,2 mm, jsou-li použity pytle z tenčího materiálu, je třeba takové obaly zdvojit. Tenčí plastový pytel by pak měl být vložen do druhého pytle a zavázán. Povrch vnějšího pytle by měl být ošetřen dezinfekčním prostředkem a zavázaný pytel až po ošetření dán do běžného kontejneru na směsný komunální odpad. Uvádí se v manuálu ministertsva.
Krajská hygienická stanice nám k tomuto tématu poslala vyjádření:
Školy by k likvidaci infekčního materiálu měly mít nasmlouvanou k tomu oprávněnou firmu. Před testováním by se určitě měla dodržovat hygienická pravidla – udržovat rozestupy, umýt a vydezinfikovat si ruce před i po odběru. Toliko hygienici versus státní aparát…

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí