Anketa. Jak vyřešíte přítomnost rodičů u testování žáků na covid?

Zítra začne první testování žáků a předškoláků v českých školách. Zeptali jsme se namátkou vybraných škol v Kladně, jak si poradí s možnou přítomností rodičů při testování žáků a předškoláků.

Blanka Vondrová, ředitelka ZŠ Vašatova: Testování budeme provádět v oddělené tělocvičně, do které se chodí přes dvůr. Takže rodičům dovolíme být u testování. Myslíme si, že to pro děti bude psychická podpora.
Libuše Amálie Holá, ředitelka ZŠ Amálská: U nás je složité, aby rodiče byli se svými dětmi ve třídě přítomni testování. Nezaručíme předepsané rozestupy a ani se nám nezdá vhodné, aby rodič při testování asistoval. Dítě se necítí dobře, když je ve třídě jeho rodič. Začne se chovat jinak, než když je jen s pedagogem. Reakcí dětí mohou být spousty, dobře nevíme, co to s nimi udělá.
Hana Vocelková, ředitelka ZŠ Moskevská: Pustit do třídy rodiče není taková legrace, jak by se mohlo zdát, ale problém s tím nemáme. Pustíme je tam. Ale nemyslím si, že by se ve třídě při testování sešlo nějaké velké množství rodičů. Ono to nějak dopadne.
Vladimír Dufek, ředitel ZŠ Brjanská: Logisticky to máme vymakané. Dostanou k ruce průvodce, který s nimi odejde do separovaného pavilonu. Za přítomnosti našich pracovnic provedou testování v některé z označených místností pavilonu a půjdou na vzduch. Tam si separovaně počkají na výsledky. Negativní případy se vrátí do tříd a rodiče odejdou. Pozitivní případy přijdou ke mně do kanceláře, kde nafasují příslušný glejt o pozitivitě. Dál musí postupovat podle daných pokynů hygieny. Žádný problém s testováním nevidím. Buď rodiče akceptují systém nebo si děti nechají doma.
Zuzana Holečková, ředitelka ZŠ Vodárenská: Nic tragického se nestane, vše zvládneme.
Daniela Vlčková, ředitelka ZŠ Norská: Pokud rodiče chtějí být přítomni testování nebo si sami své dítě otestovat, je to možné. V mateřské škole je nutné, aby se dítě cítilo dobře. Máme pro testy vyčleněnou místnost. V základní škole máme v hale připravena místa, kde si rodiče dítě mohou otestovat. Připouštíme rovněž, že si rodič přinese vlastní test, který je přípustný dle tabulky na stránkách MŠMT a dítě se otestuje svým vlastním testem. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí