Účelem není zpochybňovat potřebnost omezení shlukování lidí, ale spíše apel na použití zdravého rozumu. Situace v Česku není dobrá a opatření jsou nutná, o tom nemá smysl jakkoli pochybovat.

Uzavření vnitřních pavilonů je samozřejmostí a pravděpodobně bychom k němu přistoupili sami. Proč ale uzavíráme venkovní části zoologických zahrad, kde jsou návštěvníci na čerstvém vzduchu (a jak zaznívá z ministerstva zdravotnictví i od lékařů - aktivní pobyt na čerstvém vzduchu je jedním z prostředků prevence proti onemocnění) a mohou dodržovat doporučené rozestupy mnohem lépe než v přelidněných obchodních centrech? 
Původně deklarované uzavření zoo od pondělí 12. 10. se během pár hodin změnilo na uzavření již od pátku. Veškeré přípravy na návštěvnicky významný víkend tak přišly vniveč. Potřebu pro tvrdá opatření, vzhledem k vývoji situace v Česku, chápeme, ale přivádí nás do velmi těžké situace. Pravděpodobně budeme, stejně jako na jaře, bojovat o holé přežití. V zoo se snažíme po celou dobu dodržovat zvýšená hygienická opatření, rozdělili jsme služby v zoo na dvě skupiny, návštěvníky nabádáme k ohleduplnosti a mohli bychom zavést i další opatření, která jsme si vyzkoušeli už na jaře.
Zvířata potřebují nakrmit, zkontrolovat zdravotní stav, vyčistit výběhy… A na to všechno jsou potřeba lidi každý den. Nemůžeme ošetřovatele poslat na home office, protože jejich práce je pro zoo naprosto zásadní. Bez nich zoo nemůže fungovat. Neméně důležité je zásobování nebo údržba areálu. Zoo bez návštěvníků také znemožňuje provozování občerstvení a kavárny, které mají v pronájmu místní živnostníci. Příjmy zmizely, ale výdaje zůstávají. Od první krize tak naše zoo přišla v součtu o víc než milion korun. A to je při našem skromném rodinném rozpočtu velmi citelný zásah. Propouštění zaměstnanců se zatím urputně bráníme a za svými lidmi budeme stát do poslední chvíle.
Během jarního lockdownu se zvedla až neuvěřitelná vlna solidarity ze strany veřejnosti. Lidé si kupovali vstupenky a zážitky na pozdější využití, adopce zvířat několikanásobně vzrostly a na transparentní účet přišly finanční dary od mnoha dárců. Díky tomu se podařilo část ztrát pokrýt a alespoň trochu vyrovnat nahnutý rozpočet. I my jsme cítili potřebu poděkovat za zvládnutí krize těm, kteří se o to nejvíce zasloužili. Proto jsme darovali vstupenky v hodnotě 100.000 Kč kladenským zdravotníkům a jejich rodinám. 
Stejně jako na jaře nás mohou lidé podpořit třeba koupí vstupenky, kterou je možné uplatnit po znovuotevření. Protože i my chceme pomáhat, darujeme za každou takto zakoupenou vstupenku druhou zdarma rodinám, které by si jinak nemohli dovolit vzít děti na výlet. Nabízíme též adopce zvířat, zajímavé zážitky, jako je třeba krmení zvířat či den ošetřovatelem nebo speciální prohlídky zoo po zavírací době. Veškeré info najdete na tomto odkazu: http://zoopark-zajezd.cz/opet-nas-zavreli-podporte-nas-prosim/.

Daniel Koleška