Záchranná služba: Společně to dáme!

Za září jsme zaznamenali zhruba 10% nárůst výjezdů oproti loňskému roku. Další nárůst přinese s jistotou i tento měsíc. Proč?

Nezvedá se počet výjezdů k vážným případům, při kterých je ohroženo zdraví a život pacienta, ale roste počet volajících, kteří mají pozitivní nález na Covid-19 (ale jsou bez příznaků/s lehkým průběhem nemoci) a žádají si našich služeb a následný transport do zdravotnického zařízení.
Rozumíme vašim obavám a strachu, ale tímto chováním zatěžujete celý systém, který je nyní už tak zkoušen. Nároky na operátory tísňové linky 155 a záchranáře jsou opravdu vysoké - pracovně i psychicky. A posádka, která k vám vyjede, může obrazně chybět třeba u vážné dopravní nehody. Být "pouze" Covid pozitivní není indikace k výjezdu posádky a hospitalizaci. Nakažený by měl dodržovat přísnou karanténu a léčit se při lehkém průběhu nemoci doma. V případě komplikací – při dušnosti a vysokých teplotách, pokud je pacient i v rizikové skupině (věk, jiné onemocnění), volejte samozřejmě linku 155.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí