V HLAVĚ režiséra Jiřího Š Hájka (díl 13.)

No jo, no jo. Dobře, klid, neřvěte na mě svýma němýma očima, čtoucíma tyto řádky v rozčílených výrazech, řkoucích: Jak to, že ti to tak trvalo od poslední kapitoly, Hájku!?

- Se nezblázni, ty! Ani ty! A vy taky ne, madam! V pátek kostýmová zkouška čítající cca 15 - 22 kostýmů (kdo by to počítal, možná i víc) - prostě se mi to vůbec nechtělo popisovat. Nikdo mi to nemůže vyčítat. Teda může, ale potom je ten člověk, co by se do toho pouštěl, jen nedospělý troglodit hovadského střihu, co jej ani Eva svými hloupostmi nepřesvědčí, že je proč se svléci do plavek a zpívat hymnu v blátě před automobilem s klikou. Nicméně bude u kostýmů nutné provézt pár drobných úprav.
Jinak jsou ovšem zcela parádní a Agnieszka Holland - kecám - Pátá odvedla skvělou práci. Dobrý, dobrý, dobrý, holky z krejčovny si za provedení taky zaslouží lízátko (každá). Pak sobota - prvostavba - všechna písmena scény byla navezena na jeviště, rozestavěna, upevněna na ségl (takové jakoby plátno, které nám promění černé jeviště ve světlé, dlaždicovité. Nedokážete si to představit, co? Tož až to půjde, přijďte se na to podívat.) Musím opět chválit, i když se mi nechce, poněvadž ještě není úplně vyhráno. Okno je třeba dotřít, dveře vyrovnat, aby šly pohodlně otevírat, vyříznout tajná dvířka do trezoru, u gauče zdvihnout kolečka, aby nedrhl o zem a doplnit nástěnné lampičky. Ale jinak, také na lízátko. Když se to postavilo, tak se to potom nasvítilo.
Takhle, Pavel s Martinem (osvětlovači - příjmení si najděte, nemusím vám servírovat všechno zadarmo) nasvítili a my si to s Michalem Syrovým (absolutně nehodlám vysvětlovat, kdo to je, a považuji za absolutní ignoraci, že to nevíte) dirigovali a piplali. V sobotu jsme se dostali se světelnými změnami pouze do poloviny (Ano, Eva bude mít pauzu, bude prostor pro chlebíček.) a jeli domů, abychom byli do devíti pohodlně v papučích a dodrželi tak vládní nařízení.
- Ano, budu psát ještě o neděli. Jestli máte pocit, že je to dlouhé, tak to zkrátka zabalte a dál nečtěte. Nikdo vás nenutí. Co je? Ještě jste to nevzdali? Neděle - nasvítili jsme druhou polovinu a v pondělí prověříme s herci. Světla máme krásná. - Ano, to je k neděli všechno, nechce se mi rozepisovat o tom, jak byl na nedělní svícené Jarčoch (Petr Jarčevský - víme), a jak také připojil své názorové spektrum a piplali jsme ve třech, až začal být Pavel Kašelják (šéf světel) lehce nervózní, což ho brzy přešlo, protože jsme už ve dvě byli na straně 50 ze 64, nebo jiné drobničky ze svícené.
No a to vše se mi nechtělo sdělovat den po dni a pak jsem byl lehce unaven... A vůbec, nevím, proč se mám před vámi obhajovat. Čtete to?! Čtete! Tak vidíte! Tak teď udržet nervy na uzdě v generálkovém týdnu a pak (někdy) premiéra. Tož tak.
Jiří Š. Hájek, herec a režisér chystané inscenace Eva tropí hlouposti

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí