Kladno pořídí dětem šetrné testování ze slin

Město Kladno zaplatí dětem zkušební šetrné PCR testování ze slin. 

Stát pro školská zařízení nakoupil antigenní testy, děti se musí testovat dvakrát týdně. Na základě obav rodičů z provádění samotestování dětí formou stěru z nosohltanu schválili radní města návrh kladenského primátora Milana Volfa nakoupit a realizovat zkušební testování šetrnými PCR testy ze slin. Tyto testy stačí provádět jen jednou týdně.
Přítomnost viru SARS-CoV-2 bude u kladenských školáků a předškoláků zjišťována ze slin pomocí tamponů a bezpečných odběrových soustav.  „Do školských zařízení se vracejí vesměs malé děti a je pochopitelné, že z testování nemají radost ani ony, ani rodiče. Velká část dospělých testováním prochází v zaměstnání a nic příjemného to skutečně není. Sám ještě desítky minut po stěru pociťuji štípání a svědění v nose, nedokážu si představit, jak se děti za těchto podmínek mohou soustředit na výuku. Zkusíme proto nakoupit mnohem šetrnější, a především přesnější PCR testy, které budou pro děti také příjemnější. Navíc bude stačit, když projdou PCR testováním jen jednou za týden, ne dvakrát jako u antigenních testů,“ vysvětlil důvod zkušebního testování Milan Volf (Volba pro Kladno) a uvedl, že stejné testy byly již vyzkoušeny při školní docházce dětí zaměstnanců potřebných profesí, pro něž po celou dobu platnosti nouzového stavu zajišťovaly výuku škola v Norské ulici a školka ve Vašatově ulici. 
Zkušební testování šetrnou formou PCR testů by z provozních a operativních důvodů mělo proběhnout ve dvou týdnech od 19. do 30. 4. 2021. V následujícím období po zkušebním testování se rodiče budou moci rozhodnout, zda chtějí již na vlastní náklady pokračovat v provádění šetrných PCR testů či ponechají děti testovat antigenními testy dodávanými školám zdarma. Dodavatel PCR testů, laboratoře společnosti SPADIA LAB, a. s. zajistí i pro rodiče cenu 150 korun za jednu testovací sadu. Město pro zkušební testování do konce dubna nakoupí bezmála 6,5 tisíce testů za 965 tisíc korun včetně DPH. 

-red-

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí