Vzpomínky na covid. Cenné životní zkušenosti z pavilonu M

V lednu jsem nastoupila jako brigádnice na covidové oddělení kladenské nemocnice. Přišla jsem se základními vědomostmi pro sanitáře.

Předtím jsem pracovala na interním oddělení, kde mě dostatečně zaučily moc milé sestřičky a sanitářky. Staniční sestra mně napsala směny tak, abych měla i dostatek času na distanční výuku. Ujala se mě sanitářka Iveta, která mně vysvětlila, jak se správně obléknout do ochranného obleku a fungováním tohoto oddělení. Celý den se mi věnovala, abych zvládla neobvyklý režim v době, kdy bylo jen jedno covidové oddělení. Další dny jsem už potkávala další sestřičky z různých oddělení a postupně jsem se díky nim zapracovávala.
Během pár dnů jsem si zvykla, že musím pracovat rychle, pomáhat s podáváním kyslíku, který potřebuje většina pacientů. Zažívám situace, že se některým pacientům velmi rychle zhorší jejich zdravotní stav a převážejí se na jednotku intenzivní péče. Na co si ale zvykám stěží, jsou častější úmrtí, někdy i více členů jedné rodiny.
Také práce v ochranném obleku je velmi namáhavá. Přes ochranné štíty není dobře vidět, neslyšíme se mezi sebou a o to horší je pak komunikace s pacienty. Špatně se nám dýchá, a přesto musíme zvedat občas hodně těžké pacienty. V tomhle ohledu jsme rádi, že venku ještě není takové horko.
Všechny sestřičky na covidovém oddělení jsou velmi laskavé a pomáhají mně i s doháněním učiva do školy. Na cokoliv se zeptám, rády mi vysvětlí, ukážou a nechají vyzkoušet, takže to mám i formou praktické výuky. Pro mě je to velmi cenná zkušenost už jen díky této situaci a díky všem sestřičkám, které mně pomáhají. Další výhodou je, že si tady všichni předáváme vlastní zkušenosti, protože je každý z jiného oddělení. Sestřičky také rády uvítají naše nové poznatky ze školy, o kterých třeba ještě neslyšely.
Už je to pár měsíců, co zde pracuji a ráda se sem vracím kvůli velmi dobrému a ochotnému kolektivu. Docházím na oddělení 3x týdně a většina učitelů je vůči mně velmi ohleduplná a rádi mně pomáhají s doháněním učiva. Děkuji zdravotníkům a svým učitelům za cenné životní zkušenosti.

Tereza Šímová, studentka 3. ročníku oboru zdravotnický asistent zdravotnické školy v Kladně.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí