dTest: V brynze žijí bilióny bakterií

Ovčí mléko je při výrobě brynzy nepostradatelné. Na Slovensku musí brynza obsahovat alespoň 50 % ovčího sýra, česká legislativa ale minimální podíl ovčí složky nepředepisuje. Časopis dTest otestoval kvalitu brynzy z maloobchodů a zjistil, že obsahují od 27 do 100 procent ovčího sýra, zbytek tvoří kravský sýr. Tři výrobci klamali o složení brynzy na obalu. 

Spotřebitelská organizace dTest nakoupila v českých obchodech 10 vzorků brynzy –  jednu polskou, dvě české a sedm slovenských. Experti v laboratoři zjišťovali, kolik obsahují ovčího sýra, měřili tučnost výrobků a počet mikroorganismů, které v brynze žijí. 

Kvůli možné nákaze listeriózou se brynzy nejvíce obávají těhotné ženy. Nemoc způsobená bakterií Listeria monocytogenes může mít v těhotenství, u novorozenců a oslabených osob velmi nebezpečné následky. „V žádné z testovaných brynz jsme nežádoucí listerie naštěstí nenašli. Problémem nejsou ani bakterie Escherichia coli, jejich nepřítomnost vypovídá o čistotě výroby brynzy a správném skladování,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

Za svou typickou chuť a vůni brynza vděčí i směsi mikroorganismů, které se do ní dostávají spolu s ovčím sýrem. Především jde o bakterie mléčného kvašení rodů Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus a kvasinky Kluyveromyces marxianus a Geotrichum candidum. „V jednom gramu brynzy jsme napočítali až desítky bilionů prospěšných bakterií mléčného kvašení. S tak potěšujícím výsledkem jsme se u jiných fermentovaných potravin nesetkali. Můžeme říci, že v brynze je tisíckrát víc bakterií mléčného kvašení než v řeckých jogurtech a milionkrát víc než v kysaném zelí,“ komentuje výsledky mikrobiologického vyšetření Hana Hoffmannová. Z testu dále vyplynulo, že tepelně ošetřená brynza byla na bakterie mléčného kvašení nejchudší – žijí v ní jen stovky bakterií.

Redakce dTestu odhalila tři případy klamání spotřebitele. Kvůli nepravdivým informacím na obale v testu propadly slovenské výrobky Tesco Bryndza, Liptov Bryndza a Zimní bryndza plnotučná z Kluknavské mlékárny. Tyto brynzy obsahovaly méně ovčího sýra, než kolik slibovala etiketa. 

-dTest-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí