Vladimír Dufek: Testování bychom zvládli, s rouškami problém nemáme

Řadí se k nejdéle působícím učitelům či ředitelům kladenských základních škol. Na „Pavilonce“ navíc vede hokejové třídy. Vladimír Dufek  v současnosti nezažívá nic výjimečného. I na jeho škole je v současné době nezvyklý klid, také on čeká, co dalšího za pokyn dorazí z ministerstev školství nebo zdravotnictví.

Byť skončí výjimečný stav, návrat všech dětí do škol zůstane zatím nějaký čas u ledu. Delší dobu se diskutuje na mnoha úrovních o dopadu distanční výuky na duševní i fyzický vývoj školáků. Jste v tomto směru pesimista?
V každém případě to bude mít katastrofální důsledky pro jejich sociální vnímání života. Chybí jim nastavený sociální kontakt, režim. Ztrácejí běžné návyky. Na některé dopadá i psychická únava. Pozoruji, jak se zvedá agresivita ve společnosti. To se zákonitě musí přenést i na děti.

Když odhlédneme od toho, že dětem chybí navyklý sociální kontakt s vrstevníky. Jsou podle vás rádi, že nemusí do škol?
Nevím, jak jinde, ale u nás se, podle jejich vyjadřování, na návrat do školy těší (usmívá se).

Budou toho muset po návratu na všech úrovních hodně dohánět?
To si nemyslím. Naši žáci mě často pozitivně překvapují. Sami si dokážou k probíraným tématům najít něco navíc. Nastane-li opět normální školní docházka třeba už letos na jaře, tak se nebojím, že by žáci obsahovou stránku učiva nedohnali. Výuka se tomu přizpůsobí.

Vláda zvažuje povinné testy pro žáky i učitele. Zvládnete je?
Jestliže testování zavedli teď v Rakousku, tak u nás to mělo být čtrnáct dnů před nimi. A žáci se mohli vrátit do škol. Když nám řeknou, že to musíme dělat a dají nám k tomu i manuál jak, kde a kdo bude testovat, tak my to zvládneme. Ministerstvo zdravotnictví nebo školství by mělo jasně sdělit, kam se mají žáci ve škole soustředit, než jim vyjdou výsledky testů. Nebo je otestujeme, posadíme je spolu do tříd, a když se u některých ukáže, že jsou pozitivní, tak celou třídu mám poslat domů do karantény?

Stěžují si žáci při prezenční výuce, že se jim v rouškách špatně dýchá, mluví?
S rouškami u nás nemají děti problém. Z celé školy se našly tři případy, u kterých jsme roušky řešili. Mezi rodiči jsme zaznamenali jednu maminku, takzvanou odmítačku roušek…

Blíží se zápisy do prvních tříd. Jak naplňujete hokejové třídy?
Nad příštími hokejovými prvňáčky visí otazník. Ale věřím, že se opět přihlásí hodně dětí. Loni to bylo perfektní.

Jan Murárik




Počasí Kladno

Předpověď počasí