Přes 250 lidí ve věku 18 - 35 roků přijalo výzvu studentů fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Věnovali 10 minut svého času pro záchranu lidského života a zapsali se do Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Náborová akce se uskutečnila včera v budově KOKOSu. Velkou zásluhu na propojeni náboru na obou fakultách má děkan fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Jozef Rosina. Zvládnutí náboru tak velkého počtu nových dárců by nebylo možné bez aktivní účasti a spolupráce studentů kladenské fakulty ČVUT a 3.lékařské fakukty UK.
Vstupem do registru se každý stává potenciálním dárcem pro kohokoliv na světě, kdo onemocní leukémií či jinou vážnou poruchou krvetvorby. Každá kostní dřeň má svůj unikátní genetický znak a právě ten rozhoduje o možné shodě mezi nemocným a dárcem. Pro transplantaci musí být shoda znaku těchto dvou lidí velmi vysoká, proto se pro většinu nemocných nedaří sehnat vhodného dárce. Pravděpodobnost, že se po registraci skutečně stanete dárcem je bohužel méně než 1 %. Je proto důležité, aby v registru bylo co nejvíce lidí a zvýšila se tím šance na záchranu lidského života.

-red-

hrdsupe
Každý z dárců se stal „nesmrtelným“ hrdinou