Kladenská průmyslovka podporuje talenty

„Na začátku školního roku jsem si chtěl prostě a jednoduše vyrobit solární powerbanku,“ vysvětluje Jiří Kubín, autor vítězného projektu krajského kola Enersol 2016 v kategorii Energie a inovace a žák 2. ročníku oboru automatizační technika na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole v Kladně, J. Palacha 1840.

 „Konkrétně pomocí fotovoltaických panelů, umístěných na zadní straně samotného telefonu, který by se nabíjel tím, že ho vystavíme zdroji světla, což může být pracovní lampička nebo slunce. Když může být energeticky soběstačná kalkulačka, tak proč by nemohl být i mobilní telefon? Energetická soběstačnost znamená budoucnost mobilních telefonů, budoucnost našich kapes,“ pokračuje Jiří Kubín ve výkladu a dodává, že jeho nápad dostal podporu učitele Bc. Jána Hýbla a firmy Progredior Kybernétés s.r.o. „Naskytla se mi tedy obrovská příležitost reprezentovat mou školu, protože si myslím, že má své kvality a rozhodně si to zaslouží.“

Tak vznikl projekt Energie kapes, o jehož reálné funkčnosti a použitelnosti v praxi přesvědčil jeho mladý autor porotu vzdělávacího projektu na téma obnovitelných zdrojů energie, úspory energií a snižování emisí v dopravě Enersol 2016. Ta mu udělila diplom za 1. místo v krajském kole této soutěže, která proběhla v Rakovníku 16. února.

Asociace Enersol spolu s partnery udělila v krajském kole žákům SPŠ A VOŠ v Kladně ještě další diplom. V kategorii Enersol a praxe získali 4. místo žáci 4. ročníku oboru automatizační technika Štěpán Malec a Tomáš Pešek za projekt Předcházení požárů vlivem závad na elektrických rozvodech. „Na myšlenku snímače, který průběžně měří inpedanci ve střídavém obvodu, nás přivedl bývalý učitel Ing. Vlastimil Ekl a odbornou podporu jsme získali v našem učiteli Ing. Jaroslavu Mlejnkovi. Žádné podobné zařízení na našem trhu ještě není, proto jsme do tohoto projektu vložili všechno naše úsilí,“ shodují se oba žáci, autoři projektu.

Tomáši Peškovi a Štěpánu Malcovi bylo v letošním krajském kole Enersol 2016 uděleno ještě čestné uznání krajské soutěžní přehlídky za Aktivní účast při zpracování projektu v oblasti obnovitelných zdrojů energie, úspor energií a snižování emisí v dopravě.

Program Enersol 2016 je stejně jako předchozí ročníky zaměřen na podporu odborného vzdělávání a talentovaných žáků středních škol ČR a EU. „Je to velká příležitost pro žáky a učitele,“ říká ředitel kladenské školy Ing. Miroslav Dundr a pokračuje: „Úspěch naší školy v letošním krajském kole Enersol 2016 je výsledkem vzdělávání žáků formou spolupráce s odborníky. Škola podporuje žáky, kteří chtějí realizovat vlastní nápady a hledají nová řešení využitelná v praxi. Věřím, že i v celostátním kole, které se uskuteční v polovině března, budou naši žáci úspěšní.“

Eva Vašatová, SPŠ a VOŠ Kladno


Počasí Kladno

Předpověď počasí