Na Poldovce spadly komíny!

 

V areálu bývalých hutí Poldi dnes v poledne spadly cihlové komíny. Za jejich sesuvem je stáří i postupující čištění areálu od původních staveb.

Stáří cihlových komínů odhadují odborníci zhruba na sedmdesát roků. "Podle mého odhadu je postavili někdy za druhé světové války," říká architekt František Müller. Komíny se před dvanáctou hodinou sesuly k zemi velmi elegantně vystřelením destrukčního klínu v jejich patě pomocí utěsněných náloží.

Komíny byly vysoké 40 až 45 metrů. V každém komínu demoliční pracovníci provedli 36 vrtů o hloubce 35 centimetrů. Na shození stačilo 2,5 kilogramu plastické trhaviny Perunit. Ve směru pádu ještě v komínech vybourali dostatečně velký otvor. Destrukční řez zakryli geotextilií, která zachytila rozlet materiálu i tlakovou vlnu. Po každém z komínů zbylo asi 180 tun cihelné suti. 

Dnes mezi druhou a třetí hodinou odpolední měl jít ve stejném areálu dolů také ocelový komín s vnitřní vyzdívkou o výšce 35 metrů a nejširším průměrem 2,5 metru. "Destrukce ocelových konstrukcí metodou ´výbuchového řezání´je náročná, ale současně je to i nejrychlejší a nejbezpečnější způsob jak ocelový tubus komína na zem položit. Zcela odpadnou rizikové práce ve výškách při postupném ručním vybourávání vyzdívky uvnitř komína a vypalování ocelového pláště komína, neboť právě tento způsob likvidace byl v minulosti největším zdrojem pracovních úrazů," říká vedoucí odstřelu Petr Mikula.

Jan Murárik

 

demolicepred

Před demolicí...

demolicepo

... a po demolici


Počasí Kladno

Předpověď počasí