Adam Husák, pokerový král z Kyšic

Adam Husák (27) je hráčem pokeru. Přesněji, je vynikajícím hráčem pokeru. Pochází z nedalekých Kyšic, odkud pravidelně vyráží dobývat nejvyšší pokerové mety v Česku. Nedávno vyhrál stou Českou Pokerovou Tour, nejprestižnější turnaj u nás!

Vyhrát jubilejní stou Českou Pokerovou Tour je velká událost. Změnil se váš život?
Život mi to nijak zvlášť nezměnilo. Možná mě poznává více lidí na pokerové scéně. Ty peníze jsou samozřejmě fajn, ale zase to není tolik, aby člověk mohl skončit s prací. Mám teď konečně nějaký bankroll (hráčovi prostředky ke hře, pozn. red.) a mohu hrát více v klidu, posouvat se a hrát i turnaje, které bych si jinak nemohl dovolit.

Jak dlouho se pokeru věnujete?
Už to bude zhruba osm let. Poprvé jsem hrál poker u nás v Kyšicích s kamarády. Hráli jsme cash game (hra o reálné peníze, pozn. red.), já neznal ani pravidla a kluci mi vše vysvětlovali až během hry. Takže jsem musel investovat nějaké peníze. I když jsem samozřejmě prohrál, hra mě obrovsky chytla, já začal jezdit na turnaje a pokeru věnoval v podstatě většinu svého volného času.

Poker zažívá obrovský boom, ať už mezi hráči nebo mezi diváky, kteří turnaje sledují. Čemu to přičítáte?
Velký podíl na tom má druhé místo Martina Stazska na WSOP, což je vlastně takové mistrovství světa v pokeru. Díky němu má většina lidí v České republice alespoň nějakou představu, co je poker. No a samozřejmě deeprun (postup daleko v turnaji, pozn. red.) Vojty Růžičky, který skončil ve stejném turnaji letos na pátém místě. Ve světě se hře začali věnovat známé osobnosti, herci nebo olympionici, což je pro poker obrovská reklama a samozřejmě díky tomu je hra tolik populární. I s turnajovým pokerem se blýská na lepší časy. Turnaje jsou stále atraktivnější, co se týče výše prizepoolu (celková odměna rozdělená mezi účastníky turnaje, pozn. red.) a velikosti hráčského pole. Stejně jako ve fotbale nebo v hokeji se pořádají pokerové přenosy, kde můžeme vidět karty hráčů a občas se i něco přiučit.

Dá se pokerem v Česku uživit?
Určitě ano, ale podle mě to platí spíše o online hraní. Na živé scéně je to už těžší. Musíte počítat s náklady na cestu a ubytováním, protože kvalitní turnaje jsou po celé republice i v zahraničí a není to levná záležitost. Člověk musí být psychicky velmi odolný, protože když se nedaří a prohráváte třeba i několik měsíců, není to žádná legrace. Je naprosto normální, když odehrajete sto turnajů a podaří se vám zvítězit jednou nebo dvakrát. Na online hraní je velká výhoda v tom, že můžete odehrát za den několik desítek turnajů z pohodlí domova, což je na živém pokeru nereálné. Já se zaměřuji na živou hru.

Co musí začínající hráč pokeru udělat, aby dosáhl vaší úrovně?
Nemyslím si, že bych byl na nějaké extra vysoké úrovni. Osobně se domnívám, že mou největší výhodou je čtení soupeřů. Nesčetněkrát mi to pomohlo v obtížných situacích. Samozřejmě nejvíce dá člověku praxe. Další věc je studium. Poker se stále vyvíjí a herní styl, který byl profitabilní před pěti lety, dnes už prostě fungovat nebude. Existuje spousta knih o strategii nebo psychologii pokeru a pak samozřejmě internet, kde je nespočet výukových videí a fór.

Může se poker na nejvyšší úrovni naučit každý, nebo to bez určitých předpokladů prostě nejde?
Na nejvyšší úrovni asi ne. Každý rok se objeví nějaká pokerová hvězda, ale člověk musí mít pro hru cit, musí být soutěživý a mít odhodlání pokeru hodně obětovat a spoustu jiných předpokladů. Je to jako v každém jiném sportu. Stejně jako nemůžete jezdit freestyle motokros na světové úrovni bez talentu a dřiny, nemůžete hrát ani poker.

Chystáte se třeba do Las Vegas, Mekky pokeru?
Je to samozřejmě můj sen, zúčastnit se Main eventu WSOP ve Vegas, ale vstup do tohoto turnaje je 10 tisíc dolarů, takže výlet do Vegas plánuji, ale v horizontu deseti let a zahrál bych si mnohem levnější turnaje. Obrovský úspěch by byl znovu vyhrát Českou Pokerovou Tour, což se povedlo jen několika lidem. Plánuji hrát pravidelně tuto sérii a obdobné turnaje.

Radek Šikola
foto: Tomáš Stacha

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí