Vaše Kladno na cestách: Thajsko má co nabídnout

Thajsko je jednou z nejnavštěvovanějších destinací jihovýchodní Asie. Pro své celoročně teplé podnebí a celkovou vyspělost země je už dlouhá léta oblíbeným cílem mnoha turistů. Zároveň si také tato země sebou nese pro některé nelichotivou pověst lokality, známé sexuálním turismem.

Nemá smysl zastírat, že se jedná o zkreslenou ideu. Noční kluby v Bangkoku a především v jižněji položené Pattaye tento fakt jednoznačně potvrzují. Nicméně Thajsko se může chlubil i spoustou dalšího. Opomenu-li plážovou turistiku, která nutno zdůraznit vlivem přetlaku turistů ztrácí své kouzlo, má země bohatou historii, mnohé náboženské a kulturní památky a další nepoznaná kouzla.

I já, jakožto konvenční turista, jsem si při prohlídce Bangkoku neodpustil návštěvu místních highlights památek. Královský palác i ležící Buddha jsou fascinující místa, která za pozornost jednoznačně stojí. Rozhodně ale nemá smysl kroužit mezi všemi chrámy, obsahujícími sochy Buddhy. To už jsem si kdysi jednou zkusil a upřímně, tohle bych si už znovu nechtěl zopakovat. Když totiž absolvujete devátou návštěvu chrámu a stále vidíte totéž, tedy sochu hlavního představitele buddhistického náboženství, a jediné, co je jinak je jeho pozice nebo barva, tak vás tohle rychle omrzí. Já se proto rozhodl najít něco jiného. A mé očekávání bylo zcela naplněno.

Thajsko je v kontextu bohatství a rozmanitosti místní zvířeny úžasné. A možnost tohle okusit dává i svým návštěvníkům. Počínaje krmením a jízdou na slonech, což jsem si mimochodem zkusil a je to velký zážitek, konče všemožnými show s nebezpečnými a jedovatými živočichy. Já si pro takový adrenalinový zážitek vybral hadí farmu. Když vám ošetřovatel při své okázalé prezentaci řekne, že všichni tamní plazi mají své jedové váčky plné životu nebezpečného obsahu, máte z toho opravdový respekt. A ve chvíli, kdy vám takové zvíře pustí na dosah ruky, jste okamžitě plni adrenalinu. Přiznávám, měl jsem strach a srdce mi tlouklo tak desetkrát rychleji. Ale stálo to určitě za to. Navíc máte příležitost se na vlastní kůži setkat s nejedovatými hady a dokonce se jich i dotýkat.

Odolat jsem nemohl ani gastroturismu. Thajská kuchyně patří, dle mého názoru, mezi ty absolutně nejlepší na světě. Místní street food je pověstný a stále si drží kvalitu. Občas se sice musíte oprostit od základních hygienických návyků, ale výsledek to bohatě vynahradí. 

Za zmínku stojí určitě i známé letovisko neřesti Pattaya. Pulzující město, které přes den připomíná spíše opuštěnou vesnici, se po setmění nadechne a stane se, až ránem končící, metropolí zábavy. Tohle však nebyl důvod, proč jsem se sem vydal. Hledal jsem místo vhodné ke koupání a neměl jsem v úmyslu využít tradiční městskou pláž. Všichni mě zrazovali, že poslední opravdu krásné pláže v Thajsku už jsou jen na ostrovech. Mně se povedlo dokázat, že tomu tak není. I když trochu krkolomnou cestou. Omylem jsem kousek pod Pattayou narazil na thajskou pobřežní vojenskou základnu. Ta už sama o sobě budila můj zájem, a když jsem po chvíli zjistil, že je veřejnosti přístupná, tak jsem zavětřil příležitost. Vstup sice platil jen pro místní, ale to mě neodradilo. Voják držící stráž u vchodu hned vytušil, že asi nejsem Asiat, i přes to, že jsem se mu to snažil vehementně namluvit. Možná mě prozradilo, že nemám šikmé oči a neumím thajsky, ale kdo ví. Nakonec se strážník nechal umluvit a výměnou za řidičský průkaz do zástavy jsem mohl dovnitř. A byla to neskutečná paráda. Bílý písek, nikde nikdo, no prostě pláž jako z hollywoodského filmu. To byl pro mě jen další důkaz, že turistický potenciál země ještě není zdaleka vyčerpaný.

Co dodat, Thajsko je známé, Thajsko je specifické, Thajskem mnozí opovrhují. Sám jsem se ale přesvědčil, že má stále ještě co nabídnout a nemá jen nálepku hříšné země, kterou mu často lidé dávají. Stačí jen chtít. Vyjdeme se zase o kus dál, přede mnou je Kambodža, která je ve srovnání s Thajskem mnohem syrovější turistickou destinací. 

Jakub Kubálek

thajskochina

China town v Bangkoku je silný zážitek

thajskohadi

Hadi jsou tu fakt velcí

thajskolezici

Ležící Buddha je monstrózní kolos

thajskopamatky

Památky jsou fajn, ale za chvíli se omrzí

thajskostraznik

Strážník bude kladenskou celebritou 

thajskostreet

Street food nabízí všechno možné

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí