Hejtmanka: Silnice v Kladně začneme do roka opravovat

Kladno navštívila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Prohlédla si gymnázium, Naučné středisko Čabárnu a projela se po místních komunikacích. 

Jaké konkrétní výsledky bude mít vaše návštěva pro obyvatele Kladna? 
Na návštěvu Kladenska jsem vzala s sebou i vedoucí Odboru dopravy Středočeského kraje Jarmilu Jenčíkovou, protože velká část dotazů směřuje právě na stav silnic, jejich opravy a nové stavby. Doprava, zdravotnictví, školství i sociální péče patří mezi naše priority. Aktuálně se řeší převod majetku dvou škol z města na Středočeský kraj, Střední průmyslové školy a SOŠ a SOU na náměstí Edvarda Beneše. V červnu by o tomto mělo jednat Zastupitelstvo města Kladna a následně Zastupitelstvo Středočeského kraje. 

Za dvě volební období nebylo na krajské silnice v Kladně téměř sáhnuto. V čem je problém, že ani půl roku po posledních volbách Kladenští nevidí posun k lepšímu? 
Většina připravovaných dopravních akcí prochází v tuto chvíli projektovou přípravou. Situace skutečně není jednoduchá, neboť u rekonstrukcí silnic je vždy největším problémem vypořádání majetkoprávních vztahů (soukromé pozemky, církevní pozemky, pozemky právnických osob - pozn. red.) a s tím spojené vydání stavebního povolení. V neposlední řadě je to i otázka získání finančních prostředků z dotačních titulů, jako jsou Integrovaný regionální operační program (IROP), Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) – konkrétně program Nové technologie či BESIP. Například pro rekonstrukci silnice II/118 (ulice Milady Horákové, Dukelských hrdinů, gen. Klapálka - pozn. red.) se nyní zpracovává projektová dokumentace. Zajišťuje ji firma PÚDIS. 

V čem je u této páteřní komunikace v současné době největší problém?
Musí se aktualizovat záborový elaborát, aby mohlo být dokončeno vydání již zahájeného stavebního povolení. Připravují se již i podklady pro zahájení zadávacího řízení. Upravován je také rozpočet stavby pro oba investory, to znamená pro Město Kladno a Středočeský kraj. Výše předpokládaných nákladů představuje celkem 193 milionů korun. Středočeský kraj je chce zaplatit z Integrovaného regionálního operačního programu. Vlastní stavba by pak měla být zahájena ještě koncem letošního roku, maximálně pak na jaře roku příštího. Další dopravní stavbou, která bude probíhat na stejné silnici II/118 Kladno, je výstavba nové kruhové křižovatky Na Cikánce. V tuto chvíli je už na ni vydané stavební povolení. Stavba bude financována z IROP v rámci druhé výzvy. 

- red -

jermanovahejtmanka

Hejtmanka se krátce setkala také s primátorem Kladna Milanem Volfem


Počasí Kladno

Předpověď počasí