V knihovně pasovali prvňáčky na čtenáře

V Městské knihovně Kladno (MKK) se uskutečnil desátý ročník Pasování prvňáčků na čtenáře.  Projektu se letos zúčastnilo patnáct základních škol, dvacet devět tříd a 686 prvňáčků.

Než jsou na konci školního roku prvňáčci na čtenáře pasováni, obvykle děti po prvním pololetí školního roku knihovnu navštíví, aby knihovnicím předvedly, co se ve škole dosud naučily. Společně si přečtou pohádku, vypočítají příklady a také představí knihy z edice První čtení. Když žáci úspěšně zvládnou výuku první třídy základní školy, v knihovně prokážou své vědomosti, schopnosti a dovednosti, jsou při druhé návštěvě slavnostně pasováni na „rytíře Řádu čtenářského“.

„Hlavním posláním projektu je posílení informační gramotnosti a představení knihovny jako celoživotního průvodce v procesu vzdělávání člověka. Knihovny a školy tradičně spolupracují - podporují čtenářství a mediální kompetenci, díky tomu zlepšují práci žáků ve všech oblastech, například v jazycích, matematice či v přírodních vědách. A hlavně to děti baví,“ říká Jana Machová, ředitelka MKK.

Jan Murárik 

slibdeti

Děti se na slib pečlivě připravují

slibpasovani

Pasování si vyzkoušela také herečka Bára Janatková, členka kladenského divadla

slibprvnaci

Prvňáci po pasování zpívají a recitují

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí