Bikesharing startuje v Kladně v půlce srpna

Služba sdílených bezstanicových kol Rekola obsadí šesté město České republiky. V polovině srpna zahajuje zkušební provoz v Kladně. Vznikne tak alternativa k MHD. Jak bude vypadat bikesharing v Kladně?

60 rekol zaplaví v polovině srpna ulice Kladna. Poprvé si je však místní budou moci vyzkoušet už 3. srpna od 17 hodin na Sletišti, kde se koná akce První rekolení na Kladně. Jedna 60 minutová jízda vyjde na 12 Kč/hod a za měsíční členství kladenští obyvatelé zaplatí 120 Kč. Zatím se jedná pouze o testovací provoz, který potrvá dva a půl měsíce. Před první vyjížďkou na růžovém kole je však nutné, aby se každý registroval na www.moje.rekola.cz. Půjčování kol probíhá přes aplikaci, případně je možné si kolo vypůjčit i online. Aplikace ukáže kód na kolo, kterým odemkne uživatel zámek. Kolo poté opět zaparkuje v oblasti pro bezplatné vrácení kol neboli „růžové zóně“. 

Za Rekoly se skrývá úsilí dobrovolníků a podpora místních, kteří společně budují základy městské cyklistiky. Rekola nyní fungují v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci a Teplicích. „Věříme, že si každé město zaslouží svůj bikesharing. Podporujeme méně aut ve městech, a tím pádem se nám v něm lépe žije,“ říká zakladatel Rekol Vítek Ježek. Snaha o budování spolehlivé a kvalitní služby se však stále se neobejde bez podpory mnoha dobrovolníků s láskou k městské cyklistice a rozvoji města. 

„Rekola vznikla z iniciativy nadšenců a dobrovolníků, a to se v mnoha ohledech zatím nezměnilo,“ konstatuje Vítek Ježek. Bikesharing se takto rodí i v Kladně. Na Facebooku se každý může připojit do skupiny Rekolíme na Kladně a přímo komunikovat se zřizovateli služby. Kladenští obyvatelé pomáhají s hledáním vhodných parkovacích míst, utvářejí podobu růžové zóny, kam se bezplatně vracejí kola a testují kola. „Za odměnu pak mají informace z první ruky. Díky přímé komunikaci s místními dokážeme předejít mnoha problémům, což se ukázalo i v jiných městech. Proto je pro nás velmi důležité s nimi vést neustále rozhovor a zjišťovat jejich názor," dodává Vítek Ježek. 

Objevila se především obava z krádeží kol, na což jsou Rekola připravena. Na kolech bude nainstalované GPS zařízení, které je přímo napojené na bezpečnostní agenturu. „Krádež kola je trestný čin, doporučujeme to raději ani nezkoušet,“ upozorňuje majitel Rekol. Další problém vidí místní v nedostatku stojanů na kola, což Rekola ve spolupráci s městem Kladno řeší.

Aby si službu mohl vyzkoušet opravdu každý, věnují Rekola každému první jízdu zdarma s užitím kódu RekolimenaKladne. „Chystáme ještě další výhody jako je zvýhodněné členství pro předplatitele. O všem budeme informovat na našich sociálních sítích,“ prozradil ještě Vítek Ježek.

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí