Neroste na Kladensku vánoční strom pro Prahu?

Společnost Taiko, organizátor největších Vánočních trhů v České republice na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, začíná s prací na letošních vánočních trzích. Zájemci se mohou hlásit do soutěže Hledá se strom a nabízet svoje tipy na jehličnany, které by se mohly stát dominantou centra Prahy o letošním adventu. Fotografie stromů může veřejnost zasílat do 15. září 2017. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu.

Kdo může dát svůj tip?
Tip na vhodný strom může poskytnout každý a nemusí být ani majitelem stromu. Stačí vědět, o zajímavém smrku a upozornit na něj. Všechny stromy, které během předchozích sedmi let zdobily Staroměstské náměstí, bylo nutné z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti pokácet.

Jaký strom může zažít slávu na Staroměstském náměstí?
Ideálním stromem je smrk ztepilý. Musí mít rovnoměrné zavětvení, pravidelný kmen a měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký. Následně bude upravený na bezpečnou výšku 22 metrů.

Může růst kdekoli?
Růst může kdekoli v České republice. Jen je třeba, aby byl dobře dostupný pro těžkou techniku, protože se nesmí při kácení poškodit. Blízko něj se musí dostat jeřáb a tahač s návěsem. Strom se přímo při kácení pokládá na připravený návěs tak, aby se nepoškodily větve. Těžká technika nemůže vjíždět mimo asfaltové komunikace, které navíc musí být dostatečně široké. Naložený strom má totiž po zajištění větví šířku zhruba čtyři až pět metrů.

Musí být strom zdravý?
Ano – stoprocentně! Strom nejprve projde dendrologickým průzkumem odborníků, kteří určí, zda je pro umístění na Staroměstském náměstí vhodný. Společnost Taiko spolupracuje s dendrology z Mendelovy univerzity v Brně, kteří vždy prověří, zda je strom v pořádku.

Tipy na vánoční strom je možné posílat do 15. září prostřednictvím webu taiko.cz

- red -

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí