Primář Ullrych: Počet narozených dětí v Kladně stoupá

Odraz ekonomického růstu české společnosti odráží i ekonomický vzestup kladenské nemocnice. A v ní tento trend drží také porodnice, respektive Gynekologické oddělení primáře Petra Ullrycha (65). 

Když se ohlédnete za uplynulým rokem ve vašem oddělení, co se vám vybaví jako první?
Že to byl dobrý rok (usmívá se). 

Jak by to vypadalo, kdyby byl špatný?
Kdyby nastaly organizační problémy, kdyby nám klesaly počty porodů, kdybychom nezaváděli nové technologie. 

Porodnost v Kladně stoupá znatelně?
Oproti některým dalším porodnicím v republice ano, protože obecně porodnost v Česku klesá. Nevedu si detailní statistiku, jestli stoupá porodnost ve spádových oblastech naší nemocnice, nebo přímo v Kladně, ale oproti loňskému roku jde celkově o desítky porodů. Celkově jich je ročně stále přes dvanáct set.

Dá se předjímat vývoj porodnosti v letošním roce?
V tomhle oboru předjímat nelze. Jsou dny, kdy nerodíme vůbec, pak třeba za noc šestkrát... 

Liší se rok od roku rodičky?
Liší se od nedávné minulosti. Kdysi žena, která byla starší třiceti let a rodila poprvé, tak jsme o ní hovořili jako o staré prvorodičce. Věk rodiček neklesá. Vysvětluji si to pracovním vytížením žen. Ovšem čím starší je rodička, tím vyšší rizika její těhotenství s sebou přináší. Podle mne je optimální věk rodičky do pětadvaceti let. 

Mění se chování rodiček?
V posledních dvou letech už nepozorují takový ten militantní postoj rodiček, které vyžadovaly různé typy alternativních porodů. Je to zřejmě  vytvářením podmínek v porodnicích, ve kterých se rodičky mohou cítit jako doma a přitom byly v bezpečí. My jsme zapojeni do projektu přirozeného porodu v porodnici a rodičky u nás jsou spokojené. Vlastníme certifikát šetrné medikace za porodu, což je pro porodnici velmi dobrá vizitka. 

Jaké nové technologie jste loni zavedli?
Uvedli jsme do provozu několik nových skvělých kardiotokografů, které umožňují intenzivně monitorovat nejen dítě, ale také matku. Pomáhají nám řešit kritické situace. Na operačním sále máme novou laparoskopickou věž. Ta zjišťuje možné umístění sentinelových uzlin u nádorových onemocnění, což napomáhá k šetrnější operativě nádorů. 

Co očekáváte na vašem oddělení v letošním roce?
Rád bych, aby se začalo s rekonstrukcí bloku C. V plánu máme další obměnu přístrojové techniky. Za naše oddělení můžu říct, že máme takřka vše, co ke kvalitní práci potřebujeme.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí