Martin Novák: Nejtěžší bylo sehnat hunty

Jestli se o někom dá říct, že má „zlaté české ručičky“, pak to stoprocentně platí o Martinu Novákovi. Šéfuje dílnám Městského divadla Kladno, sochaří a v současné době se svým týmem připravil na téma Módní stopy mezi šmaty expozici pro OC Central.

Jak vznikla expozice, která mezi návštěvníky vzbuzuje velký zájem?
Obchodní centrum chtělo skloubit módu, kterou lze v Centralu sehnat, s typickými prvky Kladna. V rámci dobře fungující spolupráce s městským divadlem se přes PR manažerku Lindu Luptákovou obrátili na naši dílnu (usmívá se). A já divadlu děkuju, že nám v dílnách umožnilo s naší partou vše vyrobit. Základ byl pro mě daný - industrial. Kladno jsou doly, hutě a Kablovka. Pak šlo o to vhodně namodelovat figuríny, aby působily přirozeně. Samozřejmě i ostatní komponenty expozice nám daly pořádně zabrat. A překvapilo nás třeba, jak chladicí věž působila u nás v dílně monumentálně a v prostoru Centralu je takřka nicotná. 

V Centralu je rozmístěno na obou podlaží šest modelových prvků. Budete přidělávat další?
Další nepřibudou, spíše některé stávající projdou úpravou. Minulý týden jsme demontovali houpající se dívku v těžařské věži, která v té poloze údajně některým umělcům evokovala erotiku. Tak ji teď předěláváme do sedící polohy. A také se musíme podívat na motor, který houpačku poháněl, neb je po velkém zájmu lidí rozhoupat figurínu zavařený (směje se). Za měsíc, co exponáty v Centralu jsou, se bohužel nevyhnuly ani řádění vandalů. Z toho důvodu už některé prvky prošly úpravou i částečnou opravou. Kromě bot z jedné figuríny a části hliníkových drátů z kabelu už naštěstí nikdo nic významnějšího neodnesl. 

Bylo těžké vozíky na uhlí, neboli hunty, složité dopravit do patra? 
To bylo snazší než je sehnat (směje se). S pomocí vysokozdvihu a výtahu jsme si s nimi poradili. Ovšem sháněl jsem je takřka po celé republice. Prostě už nejsou… 

Hlavní náplní vaší dílenské party je výroba scén. Která z nich za ty čtyři roky, co v divadle působíte, vás nejvíc baví?
Baví mě, když scéna maká, když je živá. V tomhle směru mám nejradši inscenaci DONAHA!. Maká spousta scén v Lampionu. V městském divadle máme většinou štěstí na výtvarníky scén a jsou parádní. 

Jan Murárik

martinchladici

Chladicí věž, na dílně monument, v Centralu vyniká jak má...

martinexpozice

Expozice už myslí i na léto

martinhoupacka

Houpačka v těžní věži vyvolala nejvíc diskuzí

martinhunty

Hunty v Česku prý takřka vymizely

martinmartin

Martin musel na nátlak některých příliš eroticky smýšlejících lidí figurínu v houpačce posadit

martinnekdo

Někdo z návštěvníků potřeboval boty...

martintojenaposledy

To je naposledy, co figurínu vidíme v houpačce ležet

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí