V Kladně vystříhávali lidi z poničených automobilů

Pět osobních automobilů. Velké množství zraněných. Lidé zaklínění ve vozidlech. Všude křik a nářek. Na pomoc přijíždějí hasiči, sjíždějí se sanitní vozy. Dvaadvacet osob zasažených dopravní nehodou. 

Děsivá situace, která je v tomto případě naštěstí jen scénářem společného výcviku hasičů a zdravotnické záchranné služby. Uskutečnil se v areálu Kovošrotu v Kladně a byl zaměřený na hromadné postižení osob s velkým počtem raněných a malým počtem zasahujících hasičů a posádek zdravotnické záchranné služby.

Cvičení se zúčastnila jednotka ze stanice HZS Kladno a posádky ZZS Středočeského kraje. Hasiči prováděli prvotní třídění raněných podle metody START a nacvičovali různé způsoby vyprošťování zaklíněných osob z vozidel. Zdravotnická záchranná služba se zaměřila na další přetřídění raněných, poskytnutí předlékařské péče a na následný odsun zraněných osob do nemocnic. Výcvik byl kladně hodnocen jak ze strany hasičů, tak i záchranné služby. Všichni ocenili možnost vyzkoušet si takto náročný zásah „nanečisto“, kdy si mohli otestovat různé postupy a ověřit, který je ten nejvhodnější pro danou situaci.

Tereza Fliegerová, operační důstojník HZS Středočeského kraje


Počasí Kladno

Předpověď počasí