Ateliér známých kladenských malířek Jitky a Květy Válových je od minulého týdne zpřístupněn veřejnosti. Návštěvu je však nutné předem objednat. 

Město na jejich domě v Bendlově ulici umístilo pamětní desku. Za sestrami, které v něm prožily většinu své tvůrčí kariéry, chodívalo mnoho umělců i přátel. 

„Město a jeho obyvatelé mají být hrdí na svou minulost a její významné postavy, které zásadně ovlivnily nejen své nejbližší okolí. Proto si nově připomínáme sestry Válovy nejen v galerii osobností v budově radnice, ale přímo na budově, ve které žily,“ sdělil kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno). 

Kladenská umělkyně a kurátorka Dagmar Šubrtová spolu s Marií Vydrovou, dlouholetou rodinnou přítelkyní Jitky Válové, připravily zkušební expozici, kterou mohou zájemci po předchozí domluvě pomocí e-mailové adresy navštívit. Ateliér je téměř v původním stavu. „Chceme tím i otevřít diskusi k hledání možností, jak k domu, ve kterém sestry Válovy žily a tvořily, a v něm zachovalým artefaktům, přistupovat. K docenění obecného uměleckého odkazu v rodném Kladně a k záchraně pozůstalosti Válovek bude potřeba probuzení zájmu a ochoty věnovat ideovou a finanční investici jak ze strany místních institucí, tak institucí jako jsou Národní galerie a ministerstvo kultury. Během letošního roku máme na toto téma s odborníky a zájemci plánovaná dvě setkání,“ sdělila kurátorka Dagmar Šubrtová. 

Návštěvu Ateliéru Jitky Válové lze objednat na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Jan Murárik a město Kladno

ateliermesto

Město na dům umístilo pamětní desku

atelierotevreni

Otevření ateliéru si nenechalo ujít mnoho příznivců tvorby Válovek

atelierproti

Proti domu Válových stojí vila výtvarníka Zdeňka Milera